Πάπας Φραγκίσκος: Η ομοφυλοφιλία δεν είναι αδίκημα

Πάπας Φραγκίσκος: Η ομοφυλοφιλία δεν είναι αδίκημα
Τα σχόλια του Πάπα Φραγκίσκου, τα οποία χαιρετίστηκαν από τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων ως ορόσημο.

«Η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί αδίκημα, ορισμένοι επίσκοποι έχουν λανθασμένη θέση», δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press. Ο Αργεντινός πάπας χαρακτήρισε παράλληλα «αμαρτία» τη θέση ορισμένων καθολικών επισκόπων, «οι οποίοι στηρίζουν νόμους που περιθωριοποιούν ή πλήττουν την κοινότητα ΛΟΑΤΚ+».

«Οι επίσκοποι αυτοί θα πρέπει να ακολουθήσουν μια πορεία μετάνοιας» και «να χρησιμοποιήσουν τη στοργή, όπως κάνει ο Θεός με καθέναν από εμάς», είπε ο Φραγκίσκος. Ζήτησε επίσης από όσους επικρίνουν το σημερινό του έργο, «να του το πούνε ευθέως, διότι μόνον έτσι όλοι μπορούν να βελτιωθούν ως άνθρωποι».

«Δεν σκέφθηκα ποτέ να παραιτηθώ», τόνισε τέλος ο Αργεντινός πάπας.

Τα σχόλια του Πάπα Φραγκίσκου, τα οποία χαιρετίστηκαν από τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων ως ορόσημο. Για πρώτη φορά λέγονται από έναν πάπα. Αλλά επίσης συμβαδίζουν με τη συνολική προσέγγισή του στα LGBTQ άτομα και την πεποίθηση ότι η Καθολική Εκκλησία πρέπει να καλωσορίζει τους πάντες και να μην κάνει διακρίσεις.

Περίπου 67 χώρες παγκοσμίως ποινικοποιούν τη συναινετική σεξουαλική δραστηριότητα ομοφυλοφίλων, 11 από τις οποίες μπορούν ή επιβάλλουν τη θανατική ποινή, σύμφωνα με το The Human Dignity Trust, το οποίο εργάζεται για την ακύρωση τέτοιων νόμων. Οι ειδικοί λένε ότι ακόμη και όπου οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, συμβάλλουν στην παρενόχληση, τον στιγματισμό και τη βία κατά των LGBTQ ατόμων.

Στις ΗΠΑ, περισσότερες από 12 πολιτείες εξακολουθούν να έχουν νόμους κατά της σοδομίας, παρά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 2003 που τους κήρυξε αντισυνταγματικούς. Οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων λένε ότι οι απαρχαιωμένοι νόμοι χρησιμοποιούνται για να δικαιολογήσουν την παρενόχληση και επισημαίνουν τη νέα νομοθεσία, όπως ο νόμος «Don't say gay» στη Φλόριντα: Αυτός απαγορεύει τη διδασκαλία σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου στο νηπιαγωγείο μέχρι την τρίτη δημοτικού, ως απόδειξη των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την περιθωριοποίηση των LGBTQ ατόμων.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επανειλημμένα ζητήσει να σταματήσουν οι νόμοι που ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία, λέγοντας ότι παραβιάζουν τα δικαιώματα στην ιδιωτική ζωή και την ελευθερία από διακρίσεις και παραβιάζουν τις υποχρεώσεις των χωρών βάσει του διεθνούς δικαίου να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου.

Χαρακτηρίζοντας τέτοιους νόμους «άδικους», ο πάπας Φραγκίσκος είπε ότι η Καθολική Εκκλησία μπορεί και πρέπει να εργαστεί για να μπει ένα τέλος. «Πρέπει να το κάνει αυτό. Πρέπει να το κάνει αυτό», όπως είπε με έμφαση.

Ο πάπας Φραγκίσκος ανέφερε την Κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας λέγοντας ότι οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να είναι ευπρόσδεκτοι και σεβαστοί και ότι δεν πρέπει να περιθωριοποιούνται ή να υφίστανται διακρίσεις.

«Είμαστε όλοι παιδιά του Θεού και ο Θεός μας αγαπά όπως είμαστε και για τη δύναμη που ο καθένας από εμάς αγωνίζεται για την αξιοπρέπειά του», είπε ο πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας στο AP στο Βατικανό.

Οι δηλώσεις του πάπα Φραγκίσκου έρχονται πριν από ένα ταξίδι στην Αφρική, όπου τέτοιοι νόμοι είναι συνηθισμένοι, όπως και στη Μέση Ανατολή. Πολλοί χρονολογούνται από την εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας ή είναι εμπνευσμένοι από τον ισλαμικό νόμο. Ορισμένοι Καθολικοί επίσκοποι τα υποστήριξαν σθεναρά ως συνεπή με τη διδασκαλία του Βατικανού, ενώ άλλοι ζήτησαν να ανατραπούν ως παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ -- Πηγή: ieidiseis.grVIDEOS

val m amo

Δείτε επίσης...

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

ΗΠΕΙΡΟΚΑΤ ΑΕ - Ηπειρωτική Κατασκευαστική Α.Ε.
Ασφάλειες Γεωργιάδης - HG Brokers SA
WebCenter - Smart Internet Solutions
Σ' αναμμένα Κάρβουνα