Νέα «αγορά του αιώνα» - Γιατί η κυβέρνηση μετά τα Rafale θέλει και τα πανάκριβα F-35

Νέα «αγορά του αιώνα» - Γιατί η κυβέρνηση μετά τα Rafale θέλει και τα πανάκριβα F-35
Την Τρίτη 17 του Μάη θα φανεί τελικά η στρεβλότητα ή μη της πολιτικής σκέψης του Πρωθυπουργού. Πάντως για τις ΗΠΑ, ο εκσυγχρονισμός του μαχητικού αεροσκάφους 4ης γενιάς F-16 και οι νέες παραγγελίες σημαίνουν εξαγωγές, δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η αγορά ενός εξελιγμένου στρατιωτικού όπλου, όπως ένα πολεμικό αεροσκάφος, περιλαμβάνει πολιτικές, οικονομικές και τεχνολογικές πτυχές εκτός από τις στρατιωτικές. Η απόφαση για τη μέθοδο απόκτησης, όπως η προμήθεια του από την χώρα κατασκευής ή μέσω συμπαραγωγής, επηρεάζεται συνήθως από την πολιτική ατζέντα και τους γεωπολιτικούς παράγοντες τόσο των χωρών που τα προμηθεύουν όσο και των χωρών που τα αγοράζουν. Οι παράγοντες αυτοί εκδηλώθηκαν πιο έντονα στην πρόσφατη αγορά των Rafaleαπό την Ελλάδα όσο και στην πρόθεση αγοράς που όλο και περισσότερο ακούγεται τελευταία για F-35.

Οι πολιτικές εκτιμήσεις είναι ίσως ο πιο κρίσιμος παράγοντας που διαμορφώνει την απόφαση για τον τύπο του αεροσκάφους που θα αποκτηθεί. Έτσι εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα και η Γαλλία έκαναν τα απαραίτητα βήματα για την περαιτέρω βελτίωση της πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας προκειμένου να σχηματίσουν μια συμμαχία κατά της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτής της κίνησης, η Ελλάδα παρήγγειλε τα Rafale για να βελτιώσει τις δυνατότητες της πολεμικής της αεροπορίας άμεσα, κάτι που έγινε ιδιαίτερα αισθητό από τους ταχείς ρυθμούς παράδοσης των μεταχειρισμένων αεροσκαφών στην Πολεμική Αεροπορία, τουλάχιστον στα χαρτιά. Αν και για μεγάλο διάστημα τα Rafaleέμεναν στα αζήτητα η Αιγυπτιακή παραγγελία ανακάτεψε την τράπουλα στο εμπόριο των πολεμικών αεροσκαφών και έβαλε στο παιχνίδι τα γαλλικά αεροσκάφη.

Όμως η Ελλάδα εκτός από τα γαλλικά αεροσκάφη, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των στρατηγικών δεσμών με τις ΗΠΑ, σκέφτεται εκτός από την αναβάθμιση των 84 F-16 σε F-16Vπου είχε ξεκινήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχεδιάζει να αποκτήσει και τα πανάκριβα F-35 από τις ΗΠΑ.

Το F-35 έχει γίνει στόχος έντονης κριτικής λόγω των ανησυχιών που έχουν προκύψει σχετικά με την επιχειρησιακή ανεξαρτησία, την υλικοτεχνική υποδομή και την ασφάλεια κρίσιμων πληροφοριών. Το αεροσκάφος και τα συστήματα εφοδιασμού του συνδέονται άμεσα και εξαρτώνται από τις Η.Π.Α. Ως εκ τούτου, η λειτουργία και η συντήρηση του F-35 σημαίνει εγγενώς ότι η παραλήπτρια χώρα ευθυγραμμίζεται με τα στρατιωτικά και πολιτικά συμφέροντα των Η.Π.Α. Με άλλα λόγια, το F-35 αποτελεί περιουσιακό στοιχείο για μια στρατιωτικοπολιτική συμμαχία υπό την ηγεσία των Η.Π.Α. Όπερ σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ για την Ελλάδα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός που την Δευτέρα θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον έχει να λύσει έναν δύσκολο γρίφο και να κάνει τις σωστές κινήσεις, τόσο για το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων όσο και για τα ανταλλάγματα που θα πάρει από τις ΗΠΑ.

Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η λίστα αγορών είναι μεγάλη. Ανάγκες πραγματικές ή μοίρασμα χρημάτων κάτω από το τραπέζι, το σίγουρο είναι ότι τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν οι πολίτες.  

Η συνεχιζόμενη εξάρτηση από τις ΗΠΑ κάνει την Ελλάδα όλο και πιο πολύ ευάλωτη και ανίκανη να αντιδράσει, καθώς έχει μετατραπεί ανερυθρίαστα σε προτεκτοράτο.

Στον αντίποδα η Τουρκία παίζει το παιχνίδι με τον δικό της απείθαρχο τρόπο κι όπως εκ του αποτελέσματος μπορούμε να κρίνουμε ωφελείται τα μάλα σε σχέση με την Ελλάδα.

Την Τρίτη 17 του Μάη θα φανεί τελικά η στρεβλότητα ή μη της πολιτικής σκέψης του Πρωθυπουργού.

Πάντως για τις ΗΠΑ, ο εκσυγχρονισμός του μαχητικού αεροσκάφους 4ης γενιάς F-16 και οι νέες παραγγελίες σημαίνουν εξαγωγές, δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κι όπως είχε πει και ο Ντόναλντ Τραμπ στον Αλέξη Τσίπρα, χαίρομαι που η συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16 θα δώσει δουλειά σε Αμερικανούς εργαζόμενους. ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ -- Πηγή: ieidiseis.gr


Powered by Preisvergleich


VIDEOS

val m amo

Δείτε επίσης...

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

Ασφάλειες Γεωργιάδης - HG Brokers SA
Νίκος Τριανταφύλλου
WebCenter - Smart Internet Solutions
Φροντιστήριο Κλασικό