Ο Ελληνισμός της Αλβανίας...και τα μηνύματα ενότητας στα 28χρονα γενέθλια της "ΟΜΟΝΟΙΑΣ" στη Δερβιτσάνη [φωτογραφίες]

      Μήνυμα Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Χαιρετισμοί από πολιτικά κόμματα. Συνάντηση επανίδρυσης της Ένωσης Νέων της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Σάββατο, 12 Ιανουαρίου οι προγραμματισμένες δραστηριότητες για την 28η Επέτειο Ίδρυσης της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, υπό την αιγίδα του Γενικού Συμβουλίου της Οργάνωσης.

Παρά τις δυσκολίες των καιρικών συνθηκών δεκάδες μέλη και στελέχη της Οργάνωσης απ όλο το χώρο που λειτουργούν δομές και τοπικές οργανώσεις, προσήλθαν στη Δερβιτσάνη. Ιδιαίτερα να επισημανθεί η συμμετοχή νέων και νεανίδων.


Συμμετείχε στις δραστηριότητες η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα κα. Ελένη Σουρανή με συνεργάτες της και τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Λάμπρο Κακκίση.
Στον ι. Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τελέστηκε Θεία Λειτουργία καθώς και Μνημόσυνο για στελέχη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ που έχουν με τα χρόνια εκδημήσει εις Κύριον όπως και για όλους όσους μαρτύρησαν σε φυλακές κι εξορίες αγωνισάμενοι για τα δίκαια και τις ελευθερίες της ΕΕΜ. Επίσης κατά το έθιμο ευλογήθηκε η Βασιλόπιτα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ με τις ευχές για το Νέο Έτος, την πρόοδο και την ευημερία των μελών και κοινοτήτων της ΕΕΜ. Τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημήτριο εκπροσώ0ησε ο αρχιμ. Πορφύριος.

Στην γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων του κοινοτικού Πολιτιστικού Κέντρου ακολούθησαν οι ομιλίες και χαιρετισμοί.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ κ. Βασίλης Κάγιος αναφέρθηκε στους διαχρονικούς αγώνες της ΕΕΜ με την πτώση του κομουνισμού με την έμπνευση και το συντονισμό της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Πολλά απ τα προβλήματα που απ την αρχή αποτελούν τον πυρήνα του Προγράμματος της Οργάνωσης παραμένουν ζητούμενο και σήμερα ενώ προστίθενται νέα λόγω της δυσκαμψίας της Αλβανικής πολιτείας να εναρμονιστεί στα όσα επιτάσσουν διεθνείς συμβάσεις και πρακτικές.
Ο κ. Κάγιος ανάγνωσε επίσης ευχετήρια μηνύματα για την Επέτειο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ απ τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο καθώς και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα. Τα μηνύματα αποτελούν όχι απλά ενίσχυση και παρότρυνση για τα στελέχη της Οργάνωσης αλλά κι έκκληση μεγαλύτερης συμμετοχής στον αγώνα περισσότερων μελών της ΕΕΜ.Χαιρέτησε εγκαρδίως την Εκδήλωση η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα κα. Ελένη Σουρανή, η οποία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσωπική αφοσίωση ζει όλη αυτή την περίοδο την αγωνία των μελών της ΕΕΜ για περισσότερη ασφάλεια, δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, ισοπολιτεία στο περιουσιακό, δημογραφική δυσχέρεια κ.α.

Τον χαιρετισμό του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη,  την προσωπική του μέριμνα για την ΕΕΜ και της ΝΔ εν συνόλω μετέφερε με πατριωτική ομιλία ο βουλευτής του κόμματος και πρώην υπουργός κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Διαβάστηκαν επίσης τα ευχετήρια μηνύματα του Αναπληρωτή Υπ Εξ κ Γεωργίου Κατρούγκαλου, του Προέδρου των ΑΝΕΛ και Υπουργού Αμύνης κ. Πάνο Καμμένου, της Προέδρου ΚινΑλ κα. Φώφη Γεννηματά καθώς και του ΚΚΕ και της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας.

Ιδιαίτερης πολιτικής βαρύτητας ήταν η ομιλία του Προέδρου του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλη Ντούλε που έκανε πολιτική ανάλυση του έτους που πέρασε με έμφαση στη δολοφονία απ τις αρχές του Κων/νου Κατσίφα αλλά και την διαδικασία απογύμνωσης μέσω εκ νέου κρατικοποίησης των γαιών στην παράκτια ζώνη και τη Χιμάρα. Αναφέρθηκε επίσης στη ζοφερή εσωτερική κατάσταση στην  Αλβανία και τις συνέπειες που δύναται να έχει στο σύνολο της ΕΕΜ. Για άλλη μια φορά επανέλαβε την έκκληση του για περισσότερη συσσάστραυεση και συμμετοχή στις φακές της ΟΜΟΝΟΙΑΣ εκφράζοντας την μόνιμη ετοιμότητα της Οργάνωσης και του Κόμματος για όποιες κινήσεις διευκολύνουν την εξέλιξη. Κατηγόρησε την πολιτεία ότι δεν έχει ειλικρινή διάθεση να ασχοληθεί και προωθήσει λύσεις για την ΕΕΜ. Για ακόμη μια φορά επανέλαβε την ιδέα ώστε οι πολιτικοί φορείς απ την Ελλάδα δουν ουσιαστικά τα προβλήματα και ειδικά την προοπτική του Ελληνισμού εδώ, όπως και εξαντλήσουν τις δυνατότητες μακριά από μικροπολιτικά συμφέροντα για να συμβάλουν στην κατά το δυνατό μεγαλύτερη κι ουσιαστικότερη ενότητα στόχων και αγώνων.

Παρευρέθηκαν  επίσης οι Δήμαρχοι Φοινίκης και  Δερόπολης  κ Λεωνίδας Χρήστου και  Αχ. Ντέτσικας, Αντίστοιχα.

Στην εκδήλωση τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα καθώς και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.

Ακολούθησε δεξίωση για τους παρευρισκόμενους.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Κ. ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ 28 
ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» 
Αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες, 
Χαιρετώ την 28η επέτειο από την ίδρυση της «Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας - ΟΜΟΝΟΙΑΣ», της ιστορικής οργάνωσης του Ελληνισμού στην Αλβανία. 
Η καταστατική πράξη γέννησης της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» υπήρξε ένα αίτημα για ελευθερία, δημοκρατία και ενότητα. Οι αγώνες που δώσατε όλα αυτά τα χρόνια προς αυτήν την κατεύθυνση υπήρξαν αξιέπαινοι. Σήμερα, οι στιγμές είναι κρίσιμες και οι προκλήσεις σημαντικές για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία. Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών, το γνωρίζετε καλά, απαιτείται ενότητα και ομοψυχία. 
Η Ελλάδα ευρίσκεται σε διάλογο με την Αλβανία για την προώθηση των διμερών σχέσεων, εξέλιξη που θα αντικατοπτρίσει τη διαχρονική φιλία του συνδέει τους δύο λαούς μας. Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία και η αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα λειτουργούν και πρέπει να λειτουργούν ως παράγοντες που φέρνουν κοντά τις δύο χώρες, 
Σε αυτό το πλαίσιο, ευνοούμε και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Όπως, έχω τονίσει πολλές φορές στο παρελθόν, αυτό έχει ως αυτονόητη προϋπόθεση τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό όλων των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, βασικού πυλώνα του σύγχρονου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, το δικαίωμα στην εκπαίδευση, αλλά και το απαράβατο Δικαίωμα στην Ιδιοκτησία, που, άλλωστε, αποτελεί ακρογωνιαία λίθο των Αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι απαραίτητα στοιχεία για να μετρηθεί η ικανότητα της Αλβανίας να προωθήσει την ευρωπαϊκή της πορεία. 
Η Ελληνική Πολιτεία στάθηκε πάντοτε κοντά στον Ελληνισμό της Αλβανίας και θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για την αταλάντευτη συνέχιση της υποστήριξης στο έργο σας. 
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ 28 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» 
Αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες. 
Θέλω να εκφράσω τα θερμότερα συγχαρητήριά μου για την 28η επέτειο από την ίδρυση της «Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας-ΟΜΟΝΟΙΑΣ». 
Σε εκείνη τη μεταβατική περίοδο στην ιστορία της Αλβανίας, ο Ελληνισμός της χώρας επέλεξε να αγωνισθεί για τα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της προστασίας των ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων. Ιδανικά που παραμένουν και σήμερα, είμαι βέβαιος, πυξίδα της κάθε δράσης σας. 
Γνωρίζουμε όλοι καλά τις δύσκολες συνθήκες που η ΟΜΟΝΟΙΑ αλλά και ο Ελληνισμός της Αλβανίας γενικότερα, αντιμετώπισαν όλα αυτά τα χρόνια. Με την επιμονή και την πίστη στις αξίες και τα ιδανικά τους, τα μέλη της ΕΕΜ στην Αλβανία κατόρθωσαν να σταθούν όρθιοι και να προοδεύσουν, κάτι για το οποίο δικαιούσθε να αισθάνεσθε υπερήφανοι. 
Σήμερα, παρόλο που μεγάλο μέρος των ομογενών μας κατοικούν στην Ελλάδα, η διατήρηση της επαφής και του ενδιαφέροντός τους για τις πατρογονικές εστίες είναι σημαντική. 
Προφανώς, υπάρχουν διαφορές εντός της μειονότητας, οι οποίες έχουν ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα. Όμως, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που καλείστε, και καλούμαστε μαζί σας να αντιμετωπίσουμε, είναι απαραίτητο να υπάρχει ενότητα και πνεύμα συναντίληψης και συνεννόησης. 
Ζητούμενα εξακολουθούν να είναι, μεταξύ άλλων, η διασφάλιση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού και η προστασία των περιουσιών. 
Η ελληνική Κυβέρνηση, η ελληνική Πολιτεία, στέκεται εμπράκτως στο πλευρό σας και προβαίνει σε κάθε κατάλληλη ενέργεια για την υποστήριξη των δικαιων αιτημάτων σας. 
Με την Αλβανία, επιθυμούμε να έχουμε άριστες σχέσεις και υποστηρίζουμε πλήρως την ευρωπαϊκή της πορεία. Ο ελληνο-αλβανικός διάλογος γίνεται και για να τεθούν τα προβλήματα που σας απασχολούν και να εξευρεθούν, οι, κατά το δυνατόν, καλύτερες λύσεις σε αυτά. Τούτο άλλωστε απαιτεί και το ευρωπαϊκό κεκτημένο για τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα και επομένως είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. 
Για άλλη μία φορά θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για την σημαντική αυτή επέτειο και τις θερμότερες ευχές μου για την επιτυχία των μελλοντικών δράσεων της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, της οργάνωσης του Ελληνισμού της Αλβανίας. ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ -- Πηγή: epirus-tv-news.gr+ Σας ενδιαφερουν...

val m amo

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

VIDEOS