Ηπειρωτικα Νεα

Συναυλία του Κιθαριστικού Συνόλου Ροδοτοπίου Ιωαννίνων «Η Πασσαρών» την Τετάρτη 22 Αυγούστου

Συναυλία του Κιθαριστικού Συνόλου Ροδοτοπίου Ιωαννίνων «Η Πασσαρών» στο Ροδοτόπι, την Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018, 8:30 μμ
Ο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σύλλογος «Κιθαριστικό Σύνολο Ροδοτοπίου Ιωαννίνων – Η Πασσαρών», σε συνεργασία με το Δήμο Ζίτσας, θα πραγματοποιήσει συναυλία στην κεντρική πλατεία του Ροδοτοπίου, την Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018, στις 8:30 μ.μ.
 Το μουσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει διασκευές τραγουδιών και μουσικών έργων με σημείο αναφοράς την ειρήνη, σε μία ευρεία μορφή του Κιθαριστικού Συνόλου Ροδοτοπίου, όπου συμμετέχουν σύνολο με κιθάρες, βιολί, ακουστικό μπάσο, καχόν και τραγουδιστές.
Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.
Συμμετέχουν:
ΚΙΘΑΡΕΣ: Βούλα Στεργίου, Μελίνα Φίλιου, Νικολίνα Ζώη, Αλέξανδρος Λωρίδας, Αθηνά Τσιάβου, Θωμάς Παππάς, Παναγιώτης Νάκης, Φώτης Τσελέφης, Βασίλης Κυρίτσης, Ανδρέας Παργινός.
ΒΙΟΛΙ: Σπύρος Ζαπάντης
ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΜΠΑΣΟ: Ανδρέας Σώκος
ΚΑΧΟΝ: Σωτήρης Ματσάγκας
ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ: Σπύρος Μπερής, Σωτηρία Αθανασοπούλου, Μαργαρίτα Μανούση
ΔΙΑΣΚΕΥΕΣ ΕΡΓΩΝ – ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Γιώργος Νάκης
Περισσότερα για το προφίλ και τις δραστηριότητες του Κιθαριστικού Συνόλου Ροδοτοπίου διατίθενται στην ιστοσελίδα του: http://guitar-ioannina.blogspot.com/

ΖΑΓΟΡΙ-Από το Τσεπέλοβο στους Κήπους,με πεζοπορία και κολύμπι σε κρυστάλλινα νερά

Διασχίζοντας το πανέμορφο "Βικάκι"
Ένα πολύ όμορφο φαράγγι που χρειάζεται μόνο πεζοπορία/κολύμπι μιας και δε σχηματίζει καταρράκτες είναι το "Βικάκι". Για τη διάσχιση του χρειάζονται 3:30 ώρες σε χαλαρούς ρυθμούς . Η αρχή της πεζοπορίας γίνεται λίγο πριν το Τσεπέλοβο για να καταλήξουμε στους Κήπους και μάλλον θέλει στολή neoprene γιατί τα νερά του είναι αρκετά κρύα και έχει σημεία με κολύμπι. Πάντως η ομορφιά κατά μήκος του....
---------------EPIRUSGATE Διαβάστε περισσότερα »

8,5 στους 10 με ίδιο ή μειωμένο ΕΝΦΙΑ, με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες

1,47 εκατ. φορολογούμενοι (23%) θα λάβουν μειωμένο εκκαθαριστικό, 4 εκατ. (62%) αμετάβλητο *Αύξηση φόρου έως 50 ευρώ για το 12%, μόλις το 0,7% θα δει αύξηση άνω των 200 ευρώ
Μειωμένο ή αμετάβλητο θα είναι το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για το 85% των φορολογούμενων, ενώ και από όσους θα δουν αύξηση, καθώς η εκκαθάριση θα γίνει με τις νέες αντικειμενικές αξίες, οι περισσότεροι θα πληρώσουν έως 50 ευρώ περισσότερα. Αυτό προκύπτει από μια πρώτη εικόνα σχετικά με τις μεταβολές στον φόρο που είχε ανακοινώσει η ΑΑΔΕ, σύμφωνα με την οποία τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2018 θα αναρτηθούν μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, προκύπτει ότι μειωμένο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ θα έχουν φέτος 1,470 εκατομμύρια φορολογούμενοι (το 23%), ενώ αμετάβλητος θα παραμείνει ο φόρος για σχεδόν 4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων (το 62%). Αύξηση φόρου έως 50 ευρώ θα προκύπτει για το 12% των φορολογούμενων, αύξηση από 50 έως 200 ευρώ για το 2,3% και άνω των 200 ευρώ για το 0,7%.

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα εφάπαξ καταβολής ή πληρωμής του φόρου σε πέντε μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση του φόρου θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου 2019.

Παράλληλα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε ότι η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2019 δεν θα είναι διαθέσιμη την Παρασκευή 17 Αυγούστου μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ. Όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου (όπως το Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2017) θα είναι διαθέσιμες κανονικά καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών.
Αυγή

Μετατροπή συμβασιούχων ΑμεΑ Δήμων σε ΙΔΑΧ - Τι ισχύει

Νόμιμη έκρινε τη δαπάνη μισθοδοσίας υπαλλήλου ΑμεΑ ΙΔΑΧ Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο οποίος προσλήφθηκε, αρχικά, με σύμβαση εργασίας μέσω επιδοτούμενου προγράμματος του Ο.Α.Ε.Δ., με τη σύμβαση του να μετατρέπεται σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου με απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ε., κατόπιν σχετικής αίτησής του, όπως παρουσιάζει, σήμερα, πρώτο το epoli.gr.
Το Δ.Σ. προχώρησε σ’ αυτήν την απόφαση, αφού έλαβε υπόψη του την 413/2010 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έγινε δεκτή από τους αρμόδιους Υπουργούς, για τη δυνατότητα μετατροπής των συμβάσεων αυτών σε αορίστου χρόνου δυνάμει του άρθρου 11 του ν. 3227/2004, κατ’ εξαίρεση όσων προβλέπονται στα άρθρα 103 παρ. 7 και 8 του Συντάγματος και 21 του ν. 2190/1994 «αφού το νομοθετικό καθεστώς εδράζεται στην αρχή της ανάγκης ειδικής προστασίας των ΑμεΑ, δηλαδή το άρθρο 21 του Συντάγματος».
epoli.gr

Μοναδικό ...το χθεσινό αντάμωμα των Σουλιωτών !


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Αυλοτόπου Σουλίου «Η ΓΛΑΒΙΤΣΑ» σε συνεργασία με το Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Σουλίου «ΑΡΩΓΗ» διοργάνωσαν  και φέτος με πολύ μεγάλη επιτυχία  το «Αντάμωμα Σουλιωτών»  στον γνωστό ιστορικό χώρο του Βουλευτηρίου, δίπλα στα πηγάδια.
Για πρώτη φορά φέτος το «αντάμωμα» , εκτός από την παραδοσιακή  δημοτική βραδιά και τα τοπικά εδέσματα,  περιλάμβανε και ποικίλες εκδηλώσεις αφιερωμένες στην ένδοξη ιστορία του τόπου,
ενώ η παρουσία  του Σώματος των Σουλιωτών  και συλλόγων έκαναν τη βραδιά ξεχωριστή
"Κοινή πεποίθηση και απόφαση όλων να ξαναζωντανέψει το ΣΟΥΛΙ,μέσα απο αυτή τη  βραδιά  που είναι βραδιά  τιμής στους προγόνους" σημείωσε  στο χαιρετισμό της η Δήμαρχος     Σουλίου  κ. Μπραΐμη-Μπότση Σταυρούλα,ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ.ΑΛέξανδρο Καχριμάνη για την αγαστή συνεργασία  που συμβάλλει καθοριστικά στην ανάδειξη του ιστορικού τόπου .
Χαιρετισμό  επίσης  απηύθυναν   ο κ.Παπαγρηγορίου Νίκος, περιφερειακός σύμβουλος
και ο   κ. Οικονόμου Γιώργος, πρώην πρόεδρος της Πανηπειρωτικής,υπογραμμίζοντας τη χρησιμότητα της σύνδεσης του ιστορικού χώρου του Σουλίου με την Εγνατία Οδό μέσω του κόμβου του Ελευθεροχωρίου.
Παράλληλα έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην αναστήλωση των πηγαδιών και της οικίας Μπούση ,για τα οποία τα ανάλογα κονδύλια  έχουν ήδη εγκριθεί .
Οσο έδωσαν το "παρών" στο χθεσινό αντάμωμα των Σουλιωτών είχαν την ευκαιρία  να  ξεναγηθούν και στην έκθεση Σουλιώτικου βιβλίου του Στράτη Νίκου ,στην έκθεση παραδοσιακής Σουλιώτικης φορεσιάς και οπλισμού του Ζέρβα Ηλία,καθώς και στην έκθεση λαογραφικών αντικειμένων από τη συλλογή του Χρήστου Φράγκου
Μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων  ακολούθησε παραδοσιακό Σουλιώτικο γλέντι,με το χορό να ανοίγει τιμής ένεκεν το Σώμα των Σουλιωτών και τα πρώτα τραγούδια να ερμηνεύει   ο Διονύσης Διαμάντης, μέλος του Σώματος Σουλιωτών.

Ιωάννινα:Ενστολη διαμαρτυρία στην Περιφ.Πυροσβεστική Δοίκηση Ηπείρου

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 23-8-2018 ΣΤΙΣ 10:30 ΣΤΗΝ ΕΝΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ

Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι
  Η Γενική Συνέλευση του σωματείου πυροσβεστών (Ε.Υ.Π.Σ.) Ηπείρου στις 31-3-2018, αποφάσισε την πραγματοποίηση αγωνιστικών κινητοποιήσεων μέσα στο καλοκαίρι στην έδρα της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης στα Ιωάννινα, καθώς και σε κεντρικό επίπεδο (Βουλή, Υπουργείο κ.α.) από την Ομοσπονδία, για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες, το Πυροσβεστικό Σώμα και το υποβαθμισμένο σύστημα πυρασφάλειας.
  Με βάση το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης και μετά την άρνηση του προεδρείου της Ε.Υ.Π.Σ. Ηπείρου να υλοποιήσει τις αποφάσεις της Γ.Σ., η Ενωτική Αγωνιστή Κίνηση Πυροσβεστών οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στην ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ηπείρου, την Πέμπτη 23 Αυγούστου και ώρα 10:30. Καλούμε όλους τους συναδέλφους πυροσβέστες μόνιμους, 5ετείς και συμβασιούχους που υπηρετούν στην Ήπειρο, να συμμετέχουν μαζικά στη διαμαρτυρία.
  Διαμαρτυρόμαστε ενάντια στις διαχρονικές εγκληματικές πολιτικές των κυβερνήσεων, που δεν νοιάζονται και δεν δίνουν δεκάρα για την πρόληψη των πυρκαγιών και την προστασία του λαού και μειώνουν συνεχώς τη χρηματοδότηση για το Πυροσβεστικό Σώμα. Οι κυβερνήσεις Ν.Δ. - ΠΑ.ΣΟ.Κ., ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - ΑΝ.ΕΛ., δημιούργησαν και διεύρυναν τις τεράστιες ελλείψεις στην υπηρεσία μας και στην πυρασφάλεια της χώρας, που επέφεραν ως τραγικό αποτέλεσμα το θάνατο των συνανθρώπων μας στην Αττική, τις μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν από τις δασικές πυρκαγιές σε περιουσίες συμπολιτών μας και σε χιλιάδες στρέμματα δάσους και στη φετινή αντιπυρική περίοδο.
  Είναι οι ίδιες πολιτικές που δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε με ασφάλεια και με πλήρη επάρκεια τη δουλειά μας και μας επιβαρύνουν με πρόσθετα μεγάλα προβλήματα από τη συνεχή κατάργηση των δικαιωμάτων μας ως εργαζόμενων. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, που επιχείρησαν και στις συγκεκριμένες πυρκαγιές κάτω από αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες, έχοντας απέναντι τους όλα αυτά τα εμπόδια που βάζουν οι πολιτικές αποσάθρωσης της πυροπροστασίας, δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τις καταστροφικές συνέπειες αυτών των πολιτικών. Αυτό επιχειρούν να αποκρύψουν κυβέρνηση και κόμματα που επέβαλλαν και στήριξαν τις πολιτικές των περικοπών, σε συνεργασία με τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές στο χώρο μας, τα κεντρικά Μ.Μ.Ε. και τους διάφορους «ειδήμονες» που παρουσιάζονται μετά από τέτοιου είδους καταστροφές, για να αποπροσανατολίσουν το λαό από τη βασική αιτία του προβλήματος. Στην ίδια κατεύθυνση δημοσιογράφοι κεντρικού πανελλαδικού καναλιού, προκειμένου να αποκρύψουν τις ευθύνες των κυβερνήσεων, έφτασαν στο σημείο να εξαπολύσουν μία αισχρή και θρασύτατη επίθεση σε βάρος των πυροσβεστών, που αποτελεί προσβολή για τους δεκάδες νεκρούς και τους εκατοντάδες τραυματίες και σακατεμένους συναδέλφους μας.
  Οι μελλοντικές ενέργειες της κυβέρνησης όπως εξαγγέλθηκαν πρόσφατα από τον πρωθυπουργό της χώρας για τον νέο φορέα που θα αντικαταστήσει την Πολιτική Προστασία, επικεντρώνονται αποκλειστικά και μόνο στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών και στη διαχείριση των καταστροφών. Κουβέντα δεν γίνεται για την πλήρη απουσία της πρόληψης και των έργων αντιπυρικής προστασίας. Προωθούν αρμοδιότητες πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών σε Δήμους, Περιφέρειες και ιδιώτες για να απαλλάξουν το κράτος από τη χρηματοδότηση και να επιβαρύνουν οικονομικά το λαό με νέους δημοτικούς φόρους, ανταποδοτικά τέλη και χαράτσια. Καμία αναφορά για τις απαιτούμενες προσλήψεις προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα, τη Δασική Υπηρεσία και τις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, των πενταετών και εποχικών πυροσβεστών, για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν. Προωθούν την ενίσχυση του εθελοντισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα και την Πολιτική Προστασία, μέσω των Δήμων και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Εκμεταλλεύονται την ανιδιοτέλεια και το φιλότιμο αρκετών εθελοντών και τη δωρεάν εργασία που προσφέρουν, για να υποκαταστήσουν με τους εθελοντές, αρκετές μόνιμες κρατικές πυροσβεστικές υπηρεσίες και δομές προληπτικής πυροπροστασίας. Καμία αναφορά ούτε για τις ανεπαρκείς υποδομές των πυροσβεστικών υπηρεσιών, τα παλιά οχήματα, τα ακινητοποιημένα λόγω βλαβών ή φθαρμένων ελαστικών.
  Οι πυροσβέστες μαζί με  το λαό που βιώνει άμεσα τις τραγικές συνέπειες, έχουμε  αποκτήσει πλέον την απαραίτητη εμπειρία. Απευθύνουμε κάλεσμα σε συνδικαλιστικούς φορείς της περιφέρειας (Σωματεία, Εργατικά Κέντρα, Νομαρχιακά Τμήματα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. κ.α.) για συμμετοχή στην κινητοποίηση. Επιβάλλεται ο κοινός αγώνας των πυροσβεστών και του μαζικού εργατικού κινήματος, για να μη ξαναδούμε να χάνονται στις φλόγες και άλλοι συνάνθρωποι και συνάδελφοι μας, να καταστρέφονται και άλλες λαϊκές περιουσίες και χιλιάδες στρέμματα δασικού πλούτου. Οι κίνδυνοι και για την περιοχή μας, είναι μεγάλοι. Δεν μπορεί η πυροπροστασία της χώρας, να βασίζεται στην τύχη και στις καιρικές συνθήκες.
  Διεκδικούμε με τον αγώνα μας τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού πυροπροστασίας για την περιοχή μας και όλη τη χώρα, για την προστασία του λαού και του φυσικού μας πλούτου. Την ενίσχυση με επαρκή χρηματοδότηση του Π.Σ. και όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην πυρασφάλεια, με δημιουργία υποδομών, προμήθεια εξοπλισμού, μέσων, προσλήψεις προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, των πενταετών και εποχικών πυροσβεστών. Την ικανοποίηση των αιτημάτων που καλύπτουν πλήρως τις σύγχρονες ανάγκες των πυροσβεστών, του Πυροσβεστικού Σώματος και της πυροπροστασίας, όπως περιλαμβάνονται στο ψήφισμα που εγκρίθηκε από την από την πλειοψηφία των συναδέλφων στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας.
Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης θα ζητηθεί συνάντηση με τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της περιφέρειας. Θα απαιτήσουμε λύση στα προβλήματά μας, από την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία, σύμφωνα με το πλαίσιο των αιτημάτων που αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση. Θα διαμαρτυρηθούμε και θα εκφράσουμε την αγανάκτηση χιλιάδων πυροσβεστών μόνιμων πενταετών και συμβασιούχων, που και φέτος το καλοκαίρι:
Εργαζόμαστε συνεχόμενα 30, 40 και 50 ώρες για να σβήσουν οι πυρκαγιές, χωρίς βασικά μέτρα προστασίας. Λείπουμε μέρες μακριά από τα σπίτια μας και μας βάζουν να ξεκουραζόμαστε μέσα στις πυροσβεστικές υπηρεσίες ή σε στρατόπεδα, χωρίς να μας παρέχουν ξενοδοχειακό ή άλλο κατάλληλο κατάλυμα για ξεκούραση.
Εισπράττουμε την πλήρη απαξίωση και από τη σημερινή κυβέρνηση, που αρνείται να εντάξει το επάγγελμά μας στα Βαρέα - Επικίνδυνα και Ανθυγιεινά. Αρνείται να μας πληρώσει για τις υπερωρίες όπως όλους τους πολιτικούς δημόσιους υπαλλήλους και μας δίνει σε αντάλλαγμα ρεπό. Επειδή δουλεύουμε δωρεάν την υπερεργασία μας, γι αυτό το ωράριο γίνεται λάστιχο εξαιτίας των συνεχόμενων επιφυλακών, γι αυτό γίνονται οι συνεχόμενες μετακινήσεις για ενίσχυση άλλων περιφερειών ακόμα και για προληπτικούς λόγους όταν δεν υπάρχουν μεγάλες πυρκαγιές σε εξέλιξη, γι αυτό και ταλαιπωρούμαστε επιπλέον και χωρίς λόγο.
  Το σύνολο των αιτημάτων και των διεκδικήσεων μαζί με το ψήφισμα της Γ.Σ. του σωματείου μας, θα επιδοθεί και στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, που αποτελεί τον τοπικό μηχανισμό της κυβέρνησης στην περιοχή μας.
  Με τη συγκεκριμένη ανακοίνωσή μας αναδεικνύουμε και τις μεγάλες ευθύνες του προεδρείου του σωματείου πυροσβεστών Ηπείρου, που αρνήθηκε και ψήφισε ΟΧΙ στις προτάσεις μας στη Γενική Συνέλευση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις στην περιφέρειά μας, μέσα στο καλοκαίρι. Καταγγέλλουμε το συμβιβασμένο προεδρείο, γιατί μέχρι σήμερα σε πλήρη αντίθεση με όσα ορίζει το καταστατικό του σωματείου μας, αρνείται να υλοποιήσει την απόφαση της Γ.Σ., ενώ πρόσφατα αρνήθηκε να συγκαλέσει έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο που αιτήθηκε η Ε.Α.Κ.Π. στις 6 Αυγούστου, με θέμα την πραγματοποίηση της ένστολης διαμαρτυρίας. Την ίδια συμβιβαστική στάση κρατούν, το προεδρείο της πανελλήνιας Ομοσπονδίας των πυροσβεστών, οι υπόλοιπες συνδικαλιστικές παρατάξεις και το σύνολο των πρωτοβάθμιων σωματείων. Λένε όχι στις προτάσεις της Ε.Α.Κ.Π. για οργάνωση του αγώνα των πυροσβεστών, ιδιαίτερα την αντιπυρική περίοδο που κορυφώνονται και αναδεικνύονται πιο έντονα τα σοβαρά προβλήματα του Π.Σ. και της πυρασφάλειας της χώρας. Όλοι αυτοί με τη στάση τους βοηθούν τις κυβερνήσεις να προχωρούν ανενόχλητες στην επιβολή των αντιλαϊκών πολιτικών, στην πλήρη υποβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος, της πυρασφάλειας, των δικαιωμάτων των πυροσβεστών.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ - ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΔΩΣΤΕ ΤΩΡΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΜΕ ΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ  ΣΤΗΝ ΕΝΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Β.Τζουμέρκα:«Το Μπουλούκι στο Γεφύρι»

Ένα 12ήμερο εργαστήριο για την πέτρινη δόμηση, με τίτλο
«Το Μπουλούκι στο Γεφύρι» θα πραγματοποιηθεί σε χώρο κοντά στο γεφύρι της Πλάκας, μεταξύ 20 και 31 Αυγούστου. Τη δράση συνδιοργανώνουν η ομάδα «Μπουλούκι», ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων και το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).

Το αντικείμενο του εργαστηρίου περιλαμβάνει το σύνολο της διαδικασίας μιας πέτρινης κατασκευής, από την επιλογή του καταλληλότερου υλικού κατά την εξόρυξη, έως την επεξεργασία του με το πελέκημα και τον τρόπο δομής, το χτίσιμο. Σχετικά με τον τρόπο δομής, θα παρουσιαστούν τα τρία δομικά μέρη ενός πέτρινου γεφυριού: το τόξο (με ξύλινο καλούπι), ο τοίχος (με και χωρίς κονίαμα) και το λιθόστρωτο καλντερίμι (κατάστρωμα).
Στο εργαστήριο θα διδάξουν και θα επιβλέπουν την πρόοδο των εργασιών έμπειροι και καταξιωμένοι μάστορες από την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων, ο καθένας από τους οποίους εξειδικεύεται σε κάποια από τις παραπάνω τεχνικές. O Χάρης Μπουμπουγιάννης από το Μιχαλίτσι, ο Χρήστος Τσέκας από τους Ραφταναίους, ο Παύλος Βήχας από τους Κτιστάδες, ο Κώστας Πλιακοπάνος από το Μονολίθι, ο Γιώργος Τριαντάφυλλος από το Γραικικό, ο Δημήτρης Φώτης από τα Κουκούλια, ο Δημήτρης Γεωργούλης από τους Χουλιαράδες και ο Δημήτρης Λαγός από το Μιχαλίτσι, είναι οι κύριοι συνεργάτες της ομάδας στη δράση αυτή. Επίσης, στο χώρο του εργαστηρίου θα παρευρεθούν παλιοί μάστορες της περιοχής, που έχουν πλέον αποσυρθεί από την ενεργό δράση, όπως ο Γιάννης Σκέντος από τους Μελισσουργούς, ο Λάμπρος Γιώτης από την Πράμαντα, ο Γιώργος Μεράντζας από την Τσόπελα, ο Γιώργος Θεοχάρης από Κτιστάδες και αρκετοί άλλοι, βοηθώντας από τη μεριά τους τους συμμετέχοντες να προσεγγίσουν την τέχνη που γνώρισαν και υπηρέτησαν όλα αυτά τα χρόνια. Παράλληλα με τα πρακτικά μαθήματα, το πρόγραμμα του εργαστηρίου θα υποστηριχθεί με μια σειρά διαλέξεων θεωρητικού, αλλά και τεχνικού περιεχομένου, από έγκριτους ακαδημαϊκούς.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε ντόπιους πετράδες, που θέλουν να εξειδικεύσουν τις γνώσεις τους, καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, την αρχιτεκτονική κληρονομιά και την πολιτιστική διαχείριση.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα τεθούν προς συζήτηση τα θέματα της προώθησης και της προβολής του γεφυριού της Πλάκας και του εργοταξίου της αναστήλωσης, της προστασίας και της ανάδειξης των λιθοσωμάτων του κατεστραμμένου γεφυριού, της πιθανής αξιοποίησης του μεταλλότυπου, που θα χρησιμοποιηθεί για την αναστήλωση, καθώς και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου και της πρόσβασης σε αυτό.
Στο πρόγραμμα του εργαστηρίου περιλαμβάνεται εκδρομή με επισκέψεις σε χώρους πολιτισμού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος της περιοχής, καθώς και πολιτιστικές δράσεις σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με τον απολογισμό της δράσης και την απονομή των πιστοποιητικών συμμετοχής.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Η έναρξη του Εργαστηρίου θα γίνει τη Δευτέρα 20 Αυγούστου, στις 9 το πρωί, στη Μονή Μουχουστίου Πλάκας. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, ο καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του ΕΜΠ, διευθυντής του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας Δημήτρης Καλιαμπάκος και εκπρόσωπος της ομάδας «Μπουλούκι». Θα ακολουθήσει ομιλία του Δ. Καλιαμπάκου με θέμα «Το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστηµονικής Έρευνας & η έρευνα για τις ορεινές περιοχές». Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας περιλαμβάνει και μία εκδρομή σε Πλάκα, Φορτόσι, Γέφυρα Πολιτσάς, Πράμαντα και Μελισσουργούς.
Την Τρίτη 21 Αυγούστου, στη Μονή Μουχουστίου Πλάκας, θα γίνουν μια σειρά διαλέξεις. Από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι θα μιλήσουν ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας Αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου Πατρών Σταύρος Μαμαλούκος με θέμα «Η λιθοδοµή στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική», ο επίκουρος καθηγητής Ιστορίας Αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γ. Σμύρης με θέμα «Λίθος, Λάθος, Άλοθι» και ο Διευθυντής Ευρωπαϊκών Έργων του Ινστιτούτου Αποκατάστασης Ιστορικών Κτιρίων (IHBC) David Baxter με θέμα «The Arch that never sleeps», ενώ από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ θα μιλήσουν εκπρόσωπος του Οικομουσείου Ζαγορίου με θέμα «Η αναγνώριση των ξερολιθικών τοπίων ως πολιτισµικών τοπίων και η ανάδειξή τους σε πολιτιστικές διαδροµές», εκ νέου ο D. Baxter με θέμα «Heritage Management & Development of educa- tional skills using traditional building techniques» και ο γλύπτης, ομότιμος καθηγητής γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Θεόδωρος Παπαγιάννης με θέμα «Ο χτίστης που κρύβω µέσα µου».
Το πρόγραμμα της Τετάρτης 22 Αυγούστου περιλαμβάνει επίδειξη εξόρυξης πέτρας το πρωί και επίδειξη σβέσης και κονιαμάτων ασβέστη το απόγευμα, με δύο ακόμη εισηγήσεις για τη χρήση του ασβεστοκονιάματος από τον Διευθυντή Ευρωπαϊκών Έργων του Ινστιτούτου Αποκατάστασης Ιστορικών Κτιρίων (IHBC) D. Baxter.
Επίδειξη καλλιτεχνικού πελεκήματος θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Πέμπτης 23 Αυγούστου στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου Πλακας, ενώ το απόγευμα θα γίνει καθαρισμός παλιού μονοπατιού. Οι εργασίες στο παλιό μονοπάτι θα συνεχιστούν έως και την Πέμπτη 30 Αυγούστου, τις πρωινές ώρες, ενώ τα απογεύματα το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολιτιστικές δράσεις και προβολή ταινιών μικρού μήκους από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Προσήλιου (το Σάββατο 25 Αυγούστου).
Ένα διάλειμμα θα κάνουν οι συμμετέχοντες την Κυριακή 26 Αυγούστου, όταν, από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, οργανώνεται πεζοπορία με τίτλο «Το φυσικό και πολιτισμικό τοπίο των Τζουμέρκων» από τον Νίκο Μάνθο.
Η αυλαία θα πέσει την Παρασκευή 31 Αυγούστου, στη Μονή Μουχουστίου Πλάκας, με τον απολογισμό του Εργαστηρίου. Θα μιλήσουν η υποδιευθύντρια του Cultural Heritage Without Boarders στην Αλβανία, αρχιτέκτονας Ε. Μαμάνη με θέμα «Cultural heritage as a platform for sustainable development of the local communities», ο καθηγητής Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων και Θεωρίας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ Β. Γκανιάτσας με θέμα «Θεωρικές & θεωρητικές προσεγγίσεις της µαστορικής τέχνης ως γνώσης», ο καθηγητής της Κοινωνικής Λαογραφίας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Β. Νιτσιάκος με θέμα «Οι μαστόροι της Ηπείρου: Από την γεωργο-κτηνοτροφική αυτάρκεια στην τεχνική ειδίκευση», ο επίκουρος καθηγητής Ιστορίας Αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γ. Σμύρης με θέμα «Σχετικά µε την πρώτη φάση θεµελίωσης του γεφυριού», ο καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του ΕΜΠ Δημήτρης Καλιαμπάκος με θέμα «Οι κρίσιµες αποφάσεις στο έργο της αναστήλωσης του γεφυριού της Πλάκας» και ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας Αρχιτεκτονικής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ Μανώλης Κορρές για την αποκατάσταση του Γεφυριού της Πλάκας. Με το τέλος των διαλέξεων θα πραγματοποιηθεί μια Γιορτή Λήξης του Εργαστηρίου.

ΤΟ «ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ»
Το «Μπουλούκι» φιλοδοξεί να αναπτυχθεί ως μια διεπιστημονική συλλογικότητα, που ασχολείται με τη μελέτη των παραδοσιακών τεχνικών δόμησης, τα ζητήματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, της ανανέωσης και ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος, καθώς και την κριτική διερεύνηση των στρατηγικών που εκδιπλώνονται στα εν λόγω πεδία. Με επίκεντρο τους θεματικούς αυτούς άξονες, η δράση της ομάδας περιλαμβάνει τη διεξαγωγή έρευνας, τη διοργάνωση εργαστηρίων, συνεδρίων και ευρύτερων δράσεων, την προώθηση έργων, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες και τους φορείς τους. Ως νομικό πρόσωπο το Μπουλούκι υφίσταται με τη μορφή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας, με έδρα την Αθήνα.

COSMOTETV: Νέα, ευέλικτα πακέταCOSMOTE TV GO χωρίς δεσμεύσεις &από όλα τα δίκτυα

COSMOTETV: Νέα, ευέλικτα πακέταCOSMOTE TV GO χωρίς δεσμεύσεις &από όλα τα δίκτυα

- Τα νέα πακέτα διαθέσιμα από όλες τις φορητές συσκευές

Η COSMOTETVδιαθέτει νέα, ευέλικτα θεματικά πακέταCOSMOTETVGO, για πρόσβαση στο premiumπεριεχόμενοτης υπηρεσίας, μέσα από το κινητό, το tablet ή τον υπολογιστή, προσφέροντας στους συνδρομητές τη δυνατότητα να παρακολουθούν το περιεχόμενο που τους ενδιαφέρει,ζωντανά ή ondemand,τη στιγμή που θέλουν, χωρίς δεσμεύσεις, για όσο διάστημα επιθυμούνκαι από οποιοδήποτε δίκτυο σταθερής ή κινητής.
Συγκεκριμένα, μέσω της over-the-topυπηρεσίας COSMOTETVGO, οι πελάτεςθα μπορούν στο εξής να επιλέξουν το περιεχόμενο που τους ενδιαφέρειανάμεσα από τα διαθέσιμαθεματικά πακέτα.Επιλέγοντας δε 2 ή περισσότερα πακέτα,εξασφαλίζουνέκπτωση 2,00€/μήνα για κάθε επιπλέον πακέτο.
Τα νέα πακέταCOSMOTE TV GO είναι τα ακόλουθα:
ΤοπακέτοCOSMOTETVGOSports προσφέρει πρόσβαση σε 13 αθλητικά κανάλια, μεταξύ των οποίων τα 9 κανάλια COSMOTESPORT, όπου οι συνδρομητές μπορούν να απολαμβάνουν όλο το UEFAChampionsLeague και όλο το UEFAEuropaLeagueσε αποκλειστικότητα, τα κορυφαία ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα της Ευρώπης (Αγγλικό, Ισπανικό, Γερμανικό, Πορτογαλικό), το Κύπελλο Ελλάδας, τα EuropeanQualifiers,καθώς και τη νέα διοργάνωση της UEFA, NationsLeague. Οι συνδρομητές έχουν επίσης στη διάθεσή τους, τους αγώνες του ΝΒΑκαι τις εντός έδρας αναμετρήσεις των Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού& ΑΕΚ στο ελληνικό πρωτάθλημα -στο μπάσκετ-, τις δημοφιλέστερες διοργανώσεις μηχανοκίνητων (Formula1, MotoGP, WRC), σημαντικά τουρνουά τένις και πολλά άλλα, με συνολικά πάνω από 8.000 live αθλητικής δράσης τον χρόνο.
ΣτοπακέτοCOSMOTETVGOCinema, οιχρήστεςθαβρουνόλα τα κανάλια COSMOTECinemaμε ταινίες πρώτης προβολής και δημοφιλείς ξένες σειρές από τα κορυφαία κινηματογραφικά στούντιο, ενώ το πακέτο COSMOTETVGODocumentariesπροφέρει 13 κανάλια με ντοκιμαντέρ, μεταξύ των οποίων το COSMOTEHISTORYHD, για την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό, αλλά και  κανάλια του NationalGeographic, του Viasat, το BBCEarth, κ.ά.
Περισσότερες πληροφορίες για τα νέα πακέτα και τον τρόπο χρέωσης εδώ

Περισσότερα Άρθρα...

 1. Ηπειρος: Περισσότερα απο 246 kg κάνναβης "μπλόκαραν" οι Αρχές μέσα σε λίγες ώρες !
 2. Τον έψαχναν στην Ιταλία ....τον συνέλαβαν στη Θεσπρωτία
 3. Μικροποσότητα ναρκωτικών &δυνατή μουσική έφεραν ..συλλήψεις σε Πρέβεζα &Αρτα
 4. Κολιός, ψάρι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Διαφορές από το σκουμπρί. Και ΠΟΤΕ τον Αύγουστο
 5. Ο Παντελής Θαλασσινός Στη Λίμνη Ζηρού Με Φόντο Την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο!
 6. ΑΡΤΑ-52χρονη μετέφερε με το αυτοκίνητο της,102 κιλά χασίς
 7. ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Πατέρας και γιος με κατεργασμένη κάνναβη(σοκολάτα)
 8. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ-Εντοπίστηκε κλεμμένο αυτοκίνητο στη Νέα Σελεύκεια,φορτωμένο με 144 κιλά χασίς!
 9. Ιωάννινα:Οι νέοι απο την Καστρίτσα ..προβάλλουν τις ομορφιές του χωριού ..με τις φωτογραφίες τους!
 10. Ποιος σκοτώνει τα sedan;
 11. Ιωάννινα:Το δέμα που παρέλαβαν απο το εξωτερικό ..είχε ναρκωτικά
 12. Αρτα:52χρονη ταξίδευε με περισσότερα απο 102 kg κάνναβης
 13. Kλεμμένο και εγκαταλελειμμένο Ι.Χ.Ε. στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας με 144 kg κάνναβης
 14. Το ..παράπονο ενός αστυνομικού απο την Πρέβεζα
 15. Προσωρινό αδιέξοδο με την αποκομιδή από ιδιώτες

+ Σας ενδιαφερουν...

val m amo

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

VIDEOS