11η Γιορτή Παραδοσιακών Χορών Γραικοχωρίου


Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Γραικοχωρίου «Ο Άγιος Δημήτριος» διοργανώνει στα πλαίσια της εορτής της Αγίας Τριάδας την 11η Γιορτή Παραδοσιακών Χορών την Κυριακή 27 Μαΐου στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολειού Γραικοχωρίου μετά το πέρας του Εσπερινού και της Λιτάνευσης της Ιεράς Εικόνας .
Μια γιορτή θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής η οποία στηρίζεται από τον Δήμο Ηγουμενίτσας, το ΠΑΚΠΠΟ, την Δημοτική Κοινότητα Γραικοχωρίου αλλά και από φίλους του συλλόγου και αρκετούς εθελοντές.
Ένα συναπάντημα που σκοπός του είναι η αναβίωση, η διατήρηση και η προβολή των Παραδοσιακών Χορών, των ηθών και των εθίμων των διαφόρων περιοχών της πατρίδας μας.
Μ’ ένα πλούσιο παραδοσιακό πρόγραμμα με Χορούς και Τραγούδια από το Μακεδονία , Θρακη και Ήπειρο, το Γραικοχώρι θα γεμίσει από τους μοναδικούς ήχους των Ελληνικών παραδοσιακών οργάνων και τα απαράμιλλα χρώματα και σχέδια των τοπικών παραδοσιακών φορεσιών της Πατρίδας μας.

Σας περιμένουμε να χαρείτε σε μια δροσερή όαση πολιτισμού, μια γιορτή επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων που αγαπούν, τιμούν και σέβονται την Παράδοση.
Σας προσκαλούμε και να γευτείτε παραδοσιακό βραστό κοκκινιστό κρέας με κριθαράκι και κρασί δωρεάν γύρω από ένα κοινό τραπέζι σε ένα δείπνο γεμάτο από Αγάπη στο όνομα της Αγίας Τριάδος.

Η παρουσία σας αποτελεί τιμή για μας.


 

 • Εμφανίσεις: 36

Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ηγουμενίτσας: Ημερίδα με θέμα «Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας»


Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ηγουμενίτσας σας προσκαλεί στην Ημερίδα με θέμα «Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας» που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018 και ώρα 10:00 π.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Τ.Ε.Π. Ηγουμενίτσας.

Εισηγήτρια:
Παναγιωτακοπούλου Αθανασία: Ψυχίατρος, Msc, Επιμελήτρια Β’ Ε.Σ.Υ., Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ‘’Γ. Χατζικώστα΄΄, Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων.

Συντονίζει:
Πέτσιου Σπυριδούλα: Ψυχολόγος, Msc, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ηγουμενίτσας του Γ.Ν. – Κ.Υ. Φιλιατών.

Οι Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας είναι η βοήθεια που παρέχεται σε ένα άτομο που αναπτύσσει ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας ή δυσφορίας (π.χ. αυτοκτονικότητα, επιθετικότητα, κρίση πανικού, κατάθλιψη).

Απευθύνονται:
 • στον γενικό πληθυσμό.
 • σε φροντιστές υγείας και συγγενείς πασχόντων.
 • σε επαγγελματίες υγείας, όχι απαραίτητα σε ειδικούς ψυχικής υγείας.
 • σε επαγγελματίες που έρχονται σε άμεση επαφή με ψυχικά πάσχοντες (π.χ. αστυνομικούς, πληρώματα ΕΚΑΒ).
Έχουν ως στόχο:
· τη διατήρηση της ζωής ενός ατόμου, που μπορεί να είναι επικίνδυνο για τον εαυτό του ή για τους άλλους.
· την παροχή βοήθειας για την αποτροπή της εξέλιξης μιας ψυχικής ασθένειας σε μια βαρύτερη μορφή.
· την προώθηση της αποκατάστασης της ψυχικής υγείας.
· την ανακούφιση ενός ατόμου που υφίσταται μια ψυχική ασθένεια.

 • Εμφανίσεις: 45

Ηγουμενίτσα: Ημερίδα με θέμα την «Οστεοαρθρίτιδα»
Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Ηγουμενίτσας διοργανώνουν την Τετάρτη 23 Μάϊου 2018 και ώρα 19:00 στο Πνευματικό Κέντρο Ηγουμενίτσας «Πάνθεον», ημερίδα με τίτλο «Οστεοαρθρίτιδα», με ομιλητές:

· Τάτσης Παναγιώτης, Κοινωνικός Λειτουργός, Βοήθεια στο Σπίτι, με θέμα: «Ο θεσμός του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι»

· Μπόζιος Παναγιώτης MD, MSc, PhD, Ειδικός Ρευματολόγος Διδάκτωρ Ρευματολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων , με θέμα: «Οστεοαρθρίτιδα: Μία χρόνια νόσος»

· Κωστής Σωτήρης, Ορθοπαιδικός – Χειρουργός, με θέμα: «Ενδείξεις χειρουργικής αντιμετώπισης οστεοαρθρίτιδας – τεχνικές»

· Κατσαρός Σπύρος, Φυσικοθεραπευτής M.Sc, με θέμα: «Συντηρητική θεραπεία και μετεγχειρητική αποκατάσταση στην οστεοαρθρίτιδα γόνατος»

Την εκδήλωση θα συντονίσει η κα Άντζελα Μπέζα, Νοσηλεύτρια


 • Εμφανίσεις: 41

Με μεγάλη επιτυχία η παράσταση των ΤΡΩΑΔΩΝ του 1ου ΓΕΛ ΗγουμενίτσαςΜε μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε το Σάββατο το βράδυ στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα της Εστίας, η παράσταση των ΤΡΩΑΔΩΝ του 1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας.

Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα με πρωταγωνιστές τους δεκαέξι μαθητές της Α΄ και Β΄Λυκείου και σκηνοθέτη – δασκάλα υποκριτικής και τραγουδιού την φιλόλογο Άννα Ρεντζεπέρη, σε ένα δύσκολο είδος, όπως αυτό της αρχαίας τραγωδίας.

Ο συγχρονισμός του οκταμελούς χορού, η μελωδική φωνή των κοριτσιών, η υποκριτική δεινότητα των ηθοποιών στους ρόλους και ο ρυθμός της παράστασης καθώς και η ερμηνεία του μοιρολογιού από την υπεύθυνη καθηγήτρια, έδωσε ένα αποτέλεσμα που είναι μακράν ανώτερο από τις συνηθισμένες μαθητικές παραστάσεις.

Οι φωτισμοί του κυρίου Σταύρου ήταν εξαιρετικά ατμοσφαιρικοί και απέδωσαν την μελαγχολία του έργου, πραγματικά από έναν επαγγελματία του είδους.

Η σκηνογραφία λιτή, που αναδείκνυε την υποκριτική ικανότητα των μαθητών, τα ρούχα εξαιρετικά προσεγμένα, κεντημένα όλα με κοσμήματα, δεν είχαν να ζηλέψουν τίποτα από επαγγελματικές παραστάσεις.

Με φυσικό ήχο, ήχο κρουστών και τις εκπληκτικές φωνές των μαθητών, ήταν πραγματικά μια παράσταση performance, που ανέβασε ψηλά τον πήχη των σχολικών παραστάσεων.

Παρευρέθηκαν επίσημη της πόλης και της εκπαίδευσης και μεγάλο πλήθος κόσμου που έφυγε συγκινημένος, συναισθηματικά φορτισμένος και ψυχικά γεμάτος θεωρώντας ότι παρακολούθησε με τον ιδανικότερο τρόπο ένα είδος αρκετά ξένο σε αυτόν και δύσκολο και με την – ευχάριστη για μας – απαίτηση να ξαναπαρουσιαστεί το έργο.

Συγχαρητήρια σε μαθητές και καθηγήτρια, ευχαριστούμε τον κόσμο για την ευγενική του παρουσία. • Εμφανίσεις: 40

Παραδοσιακά ἤθη καί ἔθιμα ζωντάνεψε ἡ ἐνορία Κεστρίνης στό ἐξωκκλῆσι τοῦ ἁγίου Νικολάου...Με ἀφορμή τόν ἑορτασμό τῆς ἀνακομιδῆς τῶν λειψάνων τοῦ ἁγίου Νικολάου, ἡ ἐνορία Κεστρίνης Θεσπρωτίας ζωντάνεψε παραδοσιακές ἀξίες στό πανέμορφο ὁμώνυμο ἐξωκκλῆσι. 
Τό πανηγύρι τῶν Κεστρινιωτῶν ξεκίνησε μέ τόν ἐκκλησιασμό. Δέν μετατοπίστηκε τό κέντρο βάρους τοῦ πανηγυριοῦ πρός μία κοσμική κατεύθυνση, ἀλλά ὅλοι πανηγύρισαν λειτουργημένοι. 
Μέ εὐσχημοσύνη καί εὐπρέπεια οἱ παρευρισκόμενοι ἔφαγαν και ἤπιαν, τραγούδησαν καί χόρεψαν, μέσα σ' ἕνα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον, που μόνο εὐφορία ἔφερνε... 
Ἔγινε αἰσθητό ὅτι ἡ παραδοσιακή μουσική καί οἱ χοροί ἐκφράζουν μία στάση ζωῆς κι ἕναν ὁλόκληρο πολιτισμό. 
Ἄλλωστε μέ αὐτό τό σκοπό λειτουργεῖ ἡ Σχολή Ἐκμάθησης Παραδοσιακῶν Χορῶν ἀπό τήν ἐνορία. 
Στό σύντομο χαιρετισμό του ὁ ἐφημέριος Κεστρίνης π. Ἠλίας Μάκος (πρεσβύτερος-θεολόγος), τόνισε ὅτι ἡ Ἐκκλησία καλεῖ ὅλους μας στίς πηγές (Λατρεία, Παράδοση, Πολιτισμό), ἀπό τίς ὁποῖες μποροῦμε νά ἀντλοῦμε ἀστείρευτες δυνάμεις, γιά νά σώσουμε τόν τόπο μας καί τήν ψυχή μας. 
Ἐτοῦτος ἐδῶ ὁ τόπος, μήν τό ξεχνοῦμε, ἔχει ὄνομα, ἔχει ἱστορία, «ἔχει σῶμα καί θρησκεία». 
Εἰδικότερα, ἐπεσήμανε πώς "σέ μία περίοδο πού τά ἤθη καί τά ἔθιμα ὑποχωροῦν, σέ μιά ἐποχή, πού ἡ παράδοση πάει νά σβήσει, ἐδῶ, ἀπό τήν ἀκριτική Κεστρίνη, στέλνουμε τό μήνυμα ὅτι δέν θά σταματήσουμε νά ὑπερασπιζόμαστε τίς ρίζς τῶν παππούδων καί τῶν πατεράδων μας, δέν θά προδώσουμε τή φύτρα μας καί δέν θά διακόψουμε τό γνήσιο δεσμό μας μέ ὅ,τι εἶναι κομμάτι τοῦ ἴδιου τοῦ ἑαυτοῦ μας". 


 

 • Εμφανίσεις: 79

Ηγουμενίτσα: Ημερίδα με θέμα την «Οστεοαρθρίτιδα»Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Ηγουμενίτσας διοργανώνουν την Τετάρτη 23 Μάϊου 2018 και ώρα 19:00 στο Πνευματικό Κέντρο Ηγουμενίτσας «Πάνθεον», ημερίδα με τίτλο «Οστεοαρθρίτιδα», με ομιλητές:

· Τάτσης Παναγιώτης, Κοινωνικός Λειτουργός, Βοήθεια στο Σπίτι, με θέμα: «Ο θεσμός του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι»

· Μπόζιος Παναγιώτης MD, MSc, PhD, Ειδικός Ρευματολόγος Διδάκτωρ Ρευματολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων , με θέμα: «Οστεοαρθρίτιδα: Μία χρόνια νόσος»

· Κωστής Σωτήρης, Ορθοπαιδικός – Χειρουργός, με θέμα: «Ενδείξεις χειρουργικής αντιμετώπισης οστεοαρθρίτιδας – τεχνικές»

· Κατσαρός Σπύρος, Φυσικοθεραπευτής M.Sc, με θέμα: «Συντηρητική θεραπεία και μετεγχειρητική αποκατάσταση στην οστεοαρθρίτιδα γόνατος»

Την εκδήλωση θα συντονίσει η κα Άντζελα Μπέζα, Νοσηλεύτρια


 • Εμφανίσεις: 103

Περισσότερα Άρθρα...

 1. Το Φιλιάτι γιορτάζει την Αγία Τριάδα
 2. Σεμινάριο Ειδικών για τη «Χαρισματικότητα» στο Κ.Ψ.Υ .Ηγουμενίτσας
 3. Ηγουμενίτσα: Σεβασμός στην Διαφορετικότητα
 4. Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ηγουμενίτσας: Ημερίδα με θέμα «Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας»
 5. Ηγουμενίτσα: Βραδιά καντάδας από «Το Σπίτι της Ρένας»
 6. Εκλογές στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Ηγουμενίτσας
 7. Ηγουμενίτσα: Την Κυριακή 3 Ιουνίου τα 7α Γιτάνεια
 8. ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2018 ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΣΤΡΙΝΗ
 9. Με επιτυχία η ομιλία με θέμα "Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση : τι μπορώ να κάνω ως γονιός;"
 10. Ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας στην Κακαρδίτσα
 11. Παραμυθιά: Την Κυριακή ο απογευματινός καφές της "Φλόγας" για την "Μητέρα"
 12. Παρουσίαση κατασκευής ηλεκτροκίνητου αμαξιδίου (καρτ) στο 1ο ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας
 13. Το 1ο ΓΕΛ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ παρουσιάζει τις ΤΡΩΑΔΕΣ
 14. Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Σήμερα η ενημερωτική εκδήλωση για την Προστασία Δεδομένων
 15. Ηγουμενίτσα: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Φροντίζουμε για την υγεία των παιδιών μας»

+ Σας ενδιαφερουν...

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

VIDEOS