Έμφραγμα: Αυξημένος

Έμφραγμα: Αυξημένος κίνδυνος από κοινά παυσίπονα φάρμακα

Ορισμένα κοινά αναλγητικά, που θεωρούνται αβλαβή από το ευρύ κοινό, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής, συνεπώς πρέπει να λαμβάνονται με πολλή προσοχή και να μην πωλούνται οπουδήποτε αλλού εκτός από φαρμακεία, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα.
Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) είναι ανάμεσα στα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα παγκοσμίως. Ορισμένα από αυτά διατίθενται χωρίς συνταγή γιατρού, ενώ μερικές φορές είναι διαθέσιμα σε άλλους χώρους πλην φαρμακείων, όπως από τα σούπερ-μάρκετ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή καρδιολογίας Γκούναρ Γίσλασον του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 29.000 ασθενείς, που έπαθαν καρδιακή ανακοπή στη διάρκεια μιας δεκαετίας.

Από αυτούς, οι 3.376 είχαν κάνει θεραπεία με φάρμακα ΜΣΑΦ έως 30 μέρες πριν την ανακοπή. Tα ibuprofen και diclofenac ήtαν τα περισσότερο χρησιμοποιούμενα φάρμακα (51% και 22% του συνόλου).

Η χρήση οποιουδήποτε ΜΣΑΦ σχετιζόταν με αυξημένο κατά 31% κίνδυνο καρδιακής ανακοπής. Ο αυξημένος κίνδυνος ήταν 50% και 31% για τα ibuprofen και diclofenac αντίστοιχα. Δεν διαπιστώθηκε κίνδυνος για μερικά φάρμακα (naproxen, celecoxib, rofecocib).

Τα ΜΣΑΦ επιδρούν ποικιλοτρόπως στο καρδιαγγειακό σύστημα, πράγμα που μπορεί να εξηγήσει τη σχέση τους με την καρδιακή ανακοπή. Μεταξύ άλλων, επηρεάζουν τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων, την πρόκληση θρόμβωσης, στένωσης των αρτηριών, αύξησης της αρτηριακής πίεσης κ.α.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι τα ΜΣΑΦ «δεν πρέπει να πωλούνται στα σούπερ-μάρκετ ή στα βενζινάδικα, όπου δεν παρέχεται καμία επαγγελματική συμβουλή για τη χρήση τους. Τα μη συνταγογραφούμενα ΜΣΑΦ πρέπει να διατίθενται μόνο μέσω φαρμακείων, σε περιορισμένες ποσότητες και σε χαμηλές δόσεις».

«Μην παίρνετε πάνω από 1.200 μιλιγκράμ ibuprofen τη μέρα. Το naproxen είναι πιθανώς το ασφαλέστερο ΜΣΑΦ και μπορούμε να παίρνουμε έως 500 μιλιγκράμ ημερησίως. Το diclofenac είναι το ΜΣΑΦ με τους περισσότερους κινδύνους και πρέπει να αποφεύγεται από ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο και από τον γενικό πληθυσμό. Υπάρχουν ασφαλέστερα φάρμακα διαθέσιμα, με παρόμοια αναλγητική δράση, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείται το diclofenac», δήλωσε ο Γκίσλασον.

«Είναι λάθος το μήνυμα που σήμερα μεταδίδεται στο κοινό σχετικά με τα ΜΣΑΦ. Εάν μπορείτε να τα αγοράσετε σε κάποιο βολικό κατάστημα, πιθανώς να νομίζετε ότι 'πρέπει να είναι να είναι ασφαλή για μένα'. Η μελέτη μας όμως παρέχει πρόσθετα στοιχεία για τις αρνητικές καρδιαγγειακές επιπτώσεις των ΜΣΑΦ και επιβεβαιώνει ότι αυτές πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και τα εν λόγω φάρμακα να λαμβάνονται μόνο μετά από συνεννόηση με γιατρό», πρόσθεσε ο Δανός καθηγητής καρδιολογίας.

  • Εμφανίσεις: 1036
Μονόδρομος η καθολική

Μονόδρομος η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος

Αν οι Πολίτες σταματούσαν το κάπνισμα, σε 20-30 χρόνια χρόνιες Πνευμονοπάθειες όπως η ΧΑΠ θα είχαν μειωθεί ή ακόμη και εξαφανιστεί ενώ σήμερα αποτελούν την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας.
Μονόδρομο χαρακτηρίζει την αποτελεσματική εφαρμογή της εγκυκλίου για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, σε επιστολή της προς τους αρμόδιους φορείς, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία. Αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την αντιμετώπιση των χρόνιων Πνευμονοπαθειών και ειδικότερα της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Πολιτών αλλά και την εξυγίανση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Μεταξύ άλλων, το Δ.Σ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας επισημαίνει στην επιστολή «Δυστυχώς στη χώρα μας οι αριθμοί, παρά τις όποιες προσπάθειες εφαρμογής της νομοθεσίας, εξακολουθούν να είναι απογοητευτικοί σχετικά με τη μείωση ή τη διακοπή της καπνιστικής συνήθειας. Το 35%-45% των Ελλήνων καπνίζουν ενώ στα ανεπτυγμένα κράτη το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται από 15% έως 20%. Παράλληλα τα ποσοστά των ασθενών με χρόνιες Πνευμονοπάθειες, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια εξαιτίας του τσιγάρου αυξάνονται δραματικά τα τελευταία χρόνια. To 10,6% των Ελλήνων πάσχει από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) γνωστή και ως νόσο των καπνιστών, καθώς η επίπτωση της συνδέεται ευθέως με την επίπτωση της καπνιστικής συνήθειας. Επειδή η ΧΑΠ σχετίζεται άμεσα με την καπνιστική συνήθεια, ο επιπολασμός της μπορεί να μειωθεί κυρίως με τον αποτελεσματικό έλεγχο του καπνίσματος. Στις ανεπτυγμένες χώρες η ΧΑΠ οφείλεται στο κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό. Στη χώρα μας ευθύνεται για το 13% των νοσηλειών ενώ το 56% αυτών που πάσχουν δεν το γνωρίζουν. Κάθε ασθενής με ΧΑΠ κοστίζει 5.600 ευρώ ετησίως».

 

  • Εμφανίσεις: 894
Το «κόλλημα» στην οθόνη

Το «κόλλημα» στην οθόνη αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη στα παιδιά

H καθημερινή χρήση και παρακολούθηση κάποιας οθόνης για περισσότερες από τρεις ώρες σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. 

Ο χρόνος που ένα παιδί περνάει μπροστά σε μια τηλεόραση, έναν υπολογιστή, ένα τάμπλετ, ένα κινητό τηλέφωνο ή μια κονσόλα παιχνιδιών αυξάνει διάφορους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη, όπως η συσσώρευση λίπους στο σώμα, η παχυσαρκία και η αντίσταση στην ινσουλίνη, με συνέπεια τα κύτταρα του λίπους να μην ανταποκρίνονται στην εν λόγω ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Κλερ Ναϊτινγκέιλ του Ινστιτούτου Ερευνών για την Υγεία του Πληθυσμού του Πανεπιστημίου Σεντ Τζορτζ του Λονδίνου, που έκαναν τη δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό παιδιατρικής «Archives of Disease in Childhood», ανέλυσαν στοιχεία για ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα σχεδόν 4.500 παιδιών ηλικίας εννέα έως δέκα ετών από 220 δημοτικά.

Από αυτά τα παιδιά, στο ένα άκρο το 4% δεν έκαναν καθόλου χρήση οθονών, ενώ στο άλλο άκρο το 18% έκαναν χρήση πάνω από τρεις ώρες. Ο χρόνος των υπόλοιπων παιδιών κυμαινόταν κάπου ενδιάμεσα. Τα αγόρια ήταν πιθανότερο (22%) από ό,τι τα κορίτσια (14%) να περνάνε άνω των τριών ωρών κάθε μέρα μπροστά σε μια οθόνη.

Τα παιδιά που κολλούσαν στις οθόνες κατά μέσο όρο πάνω από ένα τρίωρο ημερησίως, είχαν μεγαλύτερα επίπεδα σωματικού λίπους, ινσουλίνης στο αίμα μετά από νηστεία (αύξηση 10,7%), αντίστασης στην ινσουλίνη (10,5%) και λεπτίνης (9,3%), της ορμόνης που εμπλέκεται στην όρεξη. 

Πάντως, οι ερευνητές συστήνουν να μειωθεί ο χρόνος χρήσης οθονών από τα παιδιά, ώστε να μειωθούν οι παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Η ενθάρρυνση της σωματικής άσκησης αντί του καθιστικού τρόπου ζωής και η υγιής ισορροπημένη διατροφή είναι επίσης αναγκαία για τα παιδιά.

  • Εμφανίσεις: 873
Τετραπλασιάστηκαν οι

Τετραπλασιάστηκαν οι διαβητικοί τα τελευταία 30 χρόνια στην Ελλάδα

Ένας στους 10 Έλληνες είναι διαβητικός και το γνωρίζει, ενώ εκτιμάται ότι 300.000 με 500.000 έχουν σακχαρώδη διαβήτη και δεν το γνωρίζουν. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τις στατιστικές προσεγγίσεις των τελευταίων χρόνων, αλλά και από τα στοιχεία της Εθνικής Μελέτης Νοσηρότητας (Ε.ΜΕ.ΝΟ ) και θα ανακοινωθούν στο 15ο Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 15 έως τις 18 Μαρτίου.

Η Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας., έγινε σε τυχαίο δείγμα του πληθυσμού των ενηλίκων που ζουν στην Ελλάδα. Από τα συνολικά 5.967 άτομα που συμμετείχαν, στα 5.843 άτομα (ποσοστό 97,7%) ήταν γνωστό αν είχαν ή όχι διαγνωσμένο διαβήτη. Οι 660 δήλωσαν ότι είχαν διαγνωσμένο διαβήτη, με το 82,3% αυτών να βρίσκεται υπό θεραπεία για τον διαβήτη την τελευταία εβδομάδα.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις για 504 από το σύνολο των 660 ατόμων που ανέφεραν ότι έχουν διαγνωστεί με διαβήτη, δείχνουν ότι το 26,7% έχουν γλυκοζυλιωμένη ≥ 7,1%, δηλαδή θεωρούνται αρρύθμιστοι. Εξαιρώντας τα άτομα που είχαν διαγνωσμένο διαβήτη, βρέθηκαν 63 άτομα με ενδείξεις για αδιάγνωστο διαβήτη.

Με βάση τα στοιχεία αυτά ο συνολικός επιπολασμός του διαβήτη στον ενήλικο πληθυσμό, εκτιμάται στο 10% του ενήλικου πληθυσμού.

Τα έως σήμερα επιδημιολογικά στοιχεία για τον σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα, προσδιόριζαν τους διαβητικούς στο 8%-9% του πληθυσμού (800-900 χιλιάδες), ενώ υπάρχει ένα ποσοστό 3%-4% του πληθυσμού που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια, και ότι ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους. Επίσης, ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει πλέον όλο και μικρότερες ηλικίες νέους και παιδιά.

Ενδιαφέρον έχει και η παρατήρηση, ότι ο διαβήτης έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο, πράγμα που σχετίζεται με τη διατροφή και την καθιστική ζωή αλλά και ότι οι διαβητικοί παρουσιάζουν ίδιο κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου, με τον κίνδυνο που έχουν για έμφραγμα, άνθρωποι που είναι κατά 15 χρόνια μεγαλύτεροι τους. Ο διαβήτης δηλαδή γερνάει πρόωρα την καρδιά.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, μερικές από τις σημαντικές εργασίες του συνεδρίου περιλαμβάνουν τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες οδηγίες της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, τα νέα φάρμακα, τις έννοιες καρδιαγγειακής ασφάλειας και οφέλους, το τεχνητό πάγκρεας, αλλά και το νέο αλγόριθμο της μεταβολικής χειρουργικής, στην οποία η ΕΔΕ έχει δώσει ήδη την έγκρισή της μαζί με άλλες επιστημονικές εταιρείες.

  • Εμφανίσεις: 906
Το φαγητό με παρέα παχαίνει

Το φαγητό με παρέα παχαίνει - Προτιμήστε τη μοναξιά στο τραπέζι

Ερευνες επανειλημμένα έχουν αναφερθεί στο πως αυτό που τρώμε επηρεάζεται κατά πολύ από αυτόν που κάθεται μαζί μας στο τραπέζι. Πρόσφατη μελέτη του, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, την περασμένη εβδομάδα,
διαπίστωσε πως η πιθανότητα παρασπονδίας από τη διατροφή μας είναι στο 60%.
Η μελέτη παρακολούθησε 150 ανθρώπους που προσπαθούσαν να χάσουν βάρος ή να διατηρηθούν στα ίδια κιλά, για ένα χρόνο, και μέσω της χρήσης app έβλεπαν πού και πότε έφαγαν. Σε εκείνους που είχε ζητηθεί να περιορίσουν τις θερμίδες, διαπιστώθηκε πως τα πήγαιναν περίφημα, όταν έτρωγαν μόνοι.
Αλλη έρευνα σημειώνει πως ενήλικες έτρωγαν κατά 44% μεγαλύτερες μερίδες και περισσότερο λίπος όταν έτρωγαν με παρέα σε σύγκριση με αυτό που έτρωγαν μόνοι, ενώ μία ακόμα μελέτη διαπίστωσε πως στο οικογενειακό τραπέζι οι άνθρωποι τρώνε πιο πολύ και γρήγορα, ενώ στο τραπέζι με την παρέα, οι γυναίκες είχαν την τάση να τρώνε περισσότερο από το συνηθισμένο.
Οι μελέτες αυτές δείχνουν πως αντιγράφουμε τους άλλους, οπότε θα πρέπει να επικεντρωθούμε λίγο περισσότερο σε εμάς. Αν επιλέξουμε να φάμε έξω με τους φίλους μας, καλό θα ήταν να ψάξουμε το μενού του εστιατορίου και να αποφασίσουμε από πριν τι θα φάμε.
Αν από την άλλη, ανήκουμε σε εκείνους που παρασύρονται εύκολα από τους άλλους σε ζητήματα φαγητού, τότε καλύτερα ας προτιμήσουμε να τρώμε πιο συχνά μόνοι μας.
iefimerida.gr
  • Εμφανίσεις: 826
Πώς κόβεται τελικά το

Πώς κόβεται τελικά το κάπνισμα;

Όσοι – και είναι αμέτρητοι – έχουν επιχειρήσει να κόψουν το κάπνισμα, έχουν συγκεκριμένα βήματα, αντιδράσεις και συμπεριφορές να αφηγηθούν και πάνω – κάτω στο ίδιο συμπέρασμα θα καταλήξουν: το τσιγάρο κόβεται δύσκολα. Είτε σταδιακά, είτε με υποκατάστατα, είτε με κόλπα προς τον εθισμένο σου εαυτό, ο δρόμος προς την οριστική διακοπή είναι δύσκολος και κρύβει παγίδες. Ή όχι;
Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία μόνο ένα 4%-7% των καπνιστών μπορεί να διακόψει το κάπνισμα με την πρώτη προσπάθεια, χωρίς (φαρμακευτική ή ψυχολογική) υποστήριξη.
Την ίδια στιγμή ο John Dicey, διευθυντής ενός από τα μεγαλύτερα προγράμματα για τη διακοπή του καπνίσματος, υποστηρίζει ότι η οδός της απαλλαγής από τη βλαβερή συνήθεια είναι μία: το να δει ο καπνιστής την όλη διαδικασία σαν προσπάθεια απόδρασης από κάτι και όχι σαν βίαιη απόρριψη μίας απόλαυσης.
«Ορίστε εκ των προτέρων μία ημερομηνία – ορόσημο που θα κόψετε το κάπνισμα, αλλά μην προσπαθήσετε να περιορίσετε τα τσιγάρα που κάνετε μέσα στη μέρα, μέχρι τότε. Ή να ελέγξετε το πόσο καπνίζετε. Αυτή είναι μία λογική που κάνει τα τσιγάρα να φαντάζουν πολύτιμα. Το σημαντικό είναι να αντιληφθείτε ότι δεν παραιτείστε από κάτι που αγαπάτε, αλλά ότι δραπετεύετε από κάτι, από κάποιον που σας κάνει κακό», εξηγεί ο Dicey.
«Σε ένα μεγάλο ποσοστό, στους καπνιστές δεν αρέσει που είναι καπνιστές. Όλοι τους γνωρίζουν ότι είναι μια βλαβερή συνήθεια που τους κοστίζει μια περιουσία, αλλά το να το κόψουν τους φοβίζει. Και όταν φοβούνται... καπνίζουν. Και εκεί είναι άλλο ένα σημείο – κλειδί. Στο αίσθημα της ελευθερίας και από το τσιγάρο και από τον φόβο. Επικεντρωθείτε στο πώς είναι να είσαι ελεύθερος», συμπληρώνει.
Κατά τον ίδιο, το μυστικό κρύβεται στην οριστική διακοπή της πρόσληψης νικοτίνης. «Μόλις το κόψεις, δεν πρέπει ούτε για μια στιγμή να ξεγελαστείς ότι μπορείς - σου επιτρέπεται , επειδή το έκοψες- να κάνεις ένα τσιγαράκι, έτσι περιστασιακά. Το έκοψες, τελείωσε. Μόλις το ξαναρχίσεις, μπαίνεις ξανά στον ίδιο φαύλο κύκλο», λέει, κάνοντας ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα σ’ αυτή τη ζωή, να μοιάζει παιχνίδι. Του μυαλού, κυρίως.
lifo.gr
Γίνε Εθελοντής στον Όμιλο

Γίνε Εθελοντής στον Όμιλο ΑγκαλιάΖΩ!

Ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου-ΑγκαλιάΖΩ καλωσορίζει τους νέους εθελοντές του και φροντίζει για την εκπαίδευση και ενδυνάμωση τους.

Το σεμινάριο θα διαρκέσει 2 Σαββατοκύριακα και οι ημερομηνίες είναι οι εξής:

18/3: 10:00 - 16:00
19/3: 10:00 - 15:00
1/4: 10:00 - 15:00 και
2/4: 09:00 - 13:00

 

Καλέστε στο τηλέφωνο του Ομίλου 210 4181641, Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 - 17:00.

 

  • Εμφανίσεις: 821
Πόσες ώρες ύπνου

Πόσες ώρες ύπνου προστατεύουν από το κρυολόγημα

Οι επαρκείς ώρες ύπνου είναι πολύ σημαντικές για τον οργανισμό ενώ η έλλειψη αυτού αποδυναμώνει τον οργανισμό, καθιστώντας τον ευάλωτο στους ιούς του κρυολογήματος.

Γι' αυτό το λόγο είναι σημαντικό να κοιμάται κάποιος αρκετά ώστε να προστατεύεται περισσότερο από τις ιώσεις και τα κρυολογήματα. Σύμφωνα με μελέτες και με πρόσφατο πείραμα κατά το οποίο 153 υγιείς εθελοντές μολύνθηκαν επίτηδες με ιούς κρυολογήματος, η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης συμπτωμάτων.

Οι ερευνητές, μετά το πείραμα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι εθελοντές κοιμούνταν λιγότερες από 7 ώρες κάθε βράδυ, είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα κρυολογήματος σε σύγκριση με όσους κοιμούνταν για 8 ή περισσότερες ώρες. Η ποιότητα του ύπνου επίσης φάνηκε να παίζει ρόλο. Όσοι εθελοντές αργούσαν να αποκοιμηθούν, ξυπνούσαν στη διάρκεια της νύχτας ή έκαναν «ταραγμένο» ύπνο, είχαν 5,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να κρυολογήσουν.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ακόμη και όσοι έχαναν το 2% έως 8% του οκτάωρου ύπνου, είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτώματα κρυολογήματος ενώ οι ίδιοι  εκτιμούν ότι η έλλειψη ποιοτικού ύπνου διαταράσσει τη ρύθμιση ορισμένων χημικών ουσιών του ανοσοποιητικού συστήματος, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

  • Εμφανίσεις: 810
Ποιες είναι οι επιπτώσεις

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της νηστείας στην υγεία μας

Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής αποτελεί μια πνευματική διαδικασία και ταυτόχρονα μια ευκαιρία για φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Κάθε χρόνο, όμως, τίθεται το ίδιο ερώτημα: Κάνει καλό ή κακό στην υγεία μας;
«Η νηστεία, όπως ήδη γνωρίζετε, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα πολλών θρησκειών, συμπεριλαμβανομένου του Χριστιανισμού, του Ιουδαϊσμού και του Ισλαμισμού. Εδώ και χρόνια υπάρχει σε εξέλιξη μια επιστημονική διαμάχη για το αν είναι ωφέλιμη ή όχι για την υγεία του ανθρώπου, δεδομένου ότι προϋποθέτει τη στέρηση τροφής. Αυτό είναι που απωθεί πολλούς εξ ημών από το να νηστέψουμε. Αλλά είτε το πιστεύετε, είτε όχι, η στέρηση της τροφής είναι το “κλειδί” για να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα» εξηγεί η Δρ Νικολέτα Κοΐνη, πιστοποιημένη ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής από την Αμερικανική Ακαδημία Αντιγηραντικής Ιατρικής.
Μια πρόσφατη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications έδειξε ότι μια ολιγοθερμιδική διατροφή βοηθά να ζήσουμε περισσότερο και με καλύτερη υγεία. Μάλιστα, το όφελος είναι μεγαλύτερο για τους ηλικιωμένους.
«Θα έχετε παρατηρήσει ότι όσο νεότεροι είμαστε, τόσο πιο γρήγορο και αποτελεσματικό μεταβολισμό έχουμε. Μια από τις κύριες συνέπειες της φυσικής διαδικασίας της γήρανσης του σώματος και των ασθενειών γενικότερα είναι ο αργός μεταβολισμός. Εύλογα θα αναρωτηθείτε αν μπορούμε να πάμε κόντρα στη φυσική διαδικασία της γήρανσης. Φυσικά και μπορούμε, με τη νηστεία. Διότι όσο λιγότερο τρώμε, τόσο μικρότερο είναι το φορτίο για το πεπτικό μας σύστημα. Η νηστεία ουσιαστικά δίνει στο πεπτικό σύστημα τη δυνατότητα να ξεκουραστεί. Όταν η πέψη είναι φτωχή, το πρώτο που επηρεάζεται στον οργανισμό μας είναι ο μεταβολισμός και η ικανότητα καύσης του λίπους. Η νηστεία μπορεί να ρυθμίσει την πέψη και να προάγει την υγιή λειτουργία του εντέρου, βελτιώνοντας έτσι τον μεταβολισμό. Επίσης, έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι η νηστεία έχει θετική επίδραση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη, μηχανισμό που μας επιτρέπει να ανεχόμαστε καλύτερα τους υδατάνθρακες, δηλαδή τη ζάχαρη. Επιπλέον, επιτρέπει στο σώμα να χρησιμοποιεί το λίπος ως κύρια πηγή ενέργειας αντί για τη ζάχαρη. Τέλος, βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών και της πείνας. Με λίγα λόγια, η νηστεία είναι σαν το κουμπί που κάνει reset σε μια ηλεκτρονική συσκευή. Η στέρηση της τροφής βοηθά το σώμα να αυτορυθμιστεί και να επιβιώσει» λέει η Δρ Κοΐνη.
Στη φύση, όταν τα ζώα αρρωσταίνουν σταματάνε να τρώνε και επικεντρώνονται στην ανάπαυση. Αυτός είναι ο πρωταρχικός μηχανισμός για να μειώσουν το εσωτερικό στρες, ώστε το σώμα τους να μπορεί να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Οι άνθρωποι είμαστε τα μόνα έμβια όντα που αναζητάμε τροφή όταν είμαστε άρρωστοι, δηλαδή ακόμα και όταν δεν την χρειαζόμαστε.
«Όμως η νηστεία, δηλαδή η στέρηση της τροφής, είναι ο τρόπος για να βελτιώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, επειδή μειώνει την παραγωγή ελευθέρων ριζών, ρυθμίζει τις φλεγμονώδεις καταστάσεις στο σώμα, αποτρέπει τον σχηματισμό καρκινικών κυττάρων, συντελεί σε μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη. Παράλληλα, έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία ενεργοποιώντας τα βλαστικά κύτταρα να μετατραπούν σε νέους νευρώνες και άλλες χημικές ουσίες που προάγουν τη νευρική υγεία. Προστατεύει, επίσης, τα εγκεφαλικά κύτταρα από αλλαγές που συνδέονται με τις νόσους του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον. Ακόμη, η νηστεία δημιουργεί χώρο για περισσότερη ενέργεια στο σώμα, αφού το πεπτικό σύστημα ξεκουράζεται και μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα και να απορροφήσει ενέργεια» σύμφωνα με την πιστοποιημένη ιατρό Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.
Η Δρ Νικολέτα Κοΐνη καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι η νηστεία μάς επιτρέπει να αισθανόμαστε καλύτερα τόσο πνευματικά όσο και σωματικά. «Με ένα ελαφρύτερο σώμα και μυαλό γινόμαστε πιο συνειδητοποιημένοι και ευγνώμονες για τα πράγματα γύρω μας. Δυστυχώς όμως ο τρόπος που πολλοί άνθρωποι κάνουν σήμερα τη νηστεία είναι λάθος, καθώς τρώνε περισσότερους υδατάνθρακες, πράγμα που προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα και διαταραχή της ισορροπίας των ορμονών λεπτίνη και της ινσουλίνη, με αποτέλεσμα την αύξηση της πείνας. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, οδηγεί σε μεγαλύτερη πρόσληψη φαγητού, άρα σε αύξηση του σωματικού βάρους. Γι’ αυτό και στο μυαλό πολλών ανθρώπων η νηστεία έχει αρνητική υπόσταση. Όταν όμως γίνεται σωστά, δηλαδή με φυτικές τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, οι οποίες παρουσιάζουν παρόμοια σύσταση με τις αντίστοιχες του κρέατος, η νηστεία μόνο θετικές επιδράσεις μπορεί να έχει στη σωματική και πνευματική μας υγεία».
onmed
  • Εμφανίσεις: 819
Κρυολόγημα: Αυτές οι τροφές

Κρυολόγημα: Αυτές οι τροφές το καταπολεμούν

Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά είναι μερικά μόνο από τα πολύτιμα διατροφικά στοιχεία που χρειάζεστε για να ενδυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Προέρχονται από τροφές που σας είναι απαραίτητες για να δώσετε στο σώμα σας τη δύναμη που χρειάζεται, για να αντιμετωπίσει μια ασθένεια, όπως το κρυολόγημα.
Ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενώσεις που βοηθούν στην μείωση των βλαβών που προκαλεί η φλεγμονή στο σώμα. Η χρόνια φλεγμονή αποτρέπει το ανοσοποιητικό σας σύστημα από το να λειτουργεί σωστά και μπορεί να συμβάλλει στο κρυολόγημα και τη γρίπη, αλλά και σε πιο σοβαρές ασθένειες.
Τα Ω3 λιπαρά οξέα καταπολεμούν το κρυολόγημα με πολλούς τρόπους. Σε μια έρευνα του 2011, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “Brain, Behavior and Immunity”, φοιτητές ιατρικής που πήραν συμπληρώματα με ιχθυέλαια για τρεις μήνες είχαν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής, αλλά και λιγότερα συμπτώματα άγχους, το οποίο μπορεί επίσης να αποδυναμώσει την λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Στρείδια
Ο ψευδάργυρος, ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο, έχει ισχυρές επιστημονικές αποδείξεις στην καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος. Έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Canadian το 2012, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το να παίρνει κανείς παστίλιες ψευδαργύρου μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος στους ενήλικες.
Τα συμπληρώματα ψευδαργύρου ενέχουν, ωστόσο, κίνδυνο παρενεργειών, όπως ναυτία και πονοκεφάλους. Έτσι, είναι προτιμότερο να πάρετε τον ψευδάργυρο με φυσικό τρόπο από τη διατροφή σας. Τα στρείδια έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα ψευδαργύρου ανά μερίδα από κάθε άλλο τρόφιμο.
Σκόρδο
Το σκόρδο περιέχει μια ουσία που ονομάζεται αλλικίνη (allicin). Είναι μια ένωση με βάση το θείο, η οποία παράγει ισχυρά αντιοξειδωτικά, όταν αφομοιώνεται από τον οργανισμό με τη διαδικασία της πέψης.
Έρευνα του 2001 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Advances in Therapy, έδειξε ότι εκείνοι οι συμμετέχοντες που πήραν συμπληρώματα σκόρδου για τρεις μήνες (μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου) είχαν λιγότερα κρυολογήματα από εκείνους που έλαβαν έναν εικονικό φάρμακο. Και ακόμα και σε εκείνους που αρρώστησαν, όσοι είχαν πάρει το συμπλήρωμα σκόρδου, ανάρρωσαν ταχύτερα.
Εσπεριδοειδή
Έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη C μπορεί να μην είναι τόσο χρήσιμη στην πρόληψη του κρυολογήματος, όπως νομίζαμε μέχρι σήμερα. Ωστόσο, οι ίδιες μελέτες δείχνουν ότι η έγκαιρη λήψη της βιταμίνης ακριβώς με το πρώτο σημάδι της ασθένειας, μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ενός κρυολογήματος κατά περίπου μία ημέρα.
Αν τρώτε πολλά εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, ή αν στίβετε λεμόνι και λάιμ στις τροφές σας) θα πάρετε άφθονη βιταμίνη C. Μην ανησυχείτε για το ενδεχόμενο να το “παρακάνετε”, δεδομένου ότι είναι πολύ δύσκολο να πάρετε υπερβολική δόση βιταμίνης C. Οτιδήποτε σώμα σας δεν χρησιμοποιεί, το αποβάλλει.
Μάραθος
Ο μάραθος είναι ένα φυσικό αποχρεμπτικό και μπορεί να μειώσει τη συμφόρηση στο στήθος και να απαλύνει τον επίμονο βήχα.
Ο μάραθος μπορεί να καταναλωθεί και ωμός, αλλά το καλύτερο σε ένα κρυολόγημα είναι να φτιάξετε ένα τσάι που από σπόρους μάραθου. Βάλτε 1,5 κουταλάκι του γλυκού σπόρους μάραθου σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Αφήστε το να κάτσει για 15 λεπτά, σουρώστε το και βάλτε μια κουταλιά μέλι για να το γλυκάνετε.
Γιαούρτι και κεφίρ
Όταν σκεφτόμαστε “βακτήρια”, το μυαλό μας πάει συνήθως σε κάτι κακό, αλλά μερικά από αυτά είναι απαραίτητα για την καλή υγεία. Η κατανάλωση προβιοτικών τροφών, όπως γιαούρτι και κεφίρ, είναι ένας καλός τρόπος για να αναπληρωθούν στο οργανισμό τα “καλά βακτήρια”, που προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος και συμβάλλουν στην πρόληψη παθήσεων του στομάχου.
Τα οφέλη των καλών βακτηρίων ξεπερνούν την υγεία του εντέρου. Έρευνα του 2011 έδειξε ότι η κατανάλωση προβιοτικών, είτε σε συμπλήρωμα διατροφής, είτε σε κάποια τροφή, μειώνει τον κίνδυνο των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.
Τσάι
Ο καθένας ξέρει ένα αχνιστό φλιτζάνι τσάι μπορεί να συμβάλει στο να μειώσει την συμφόρηση στο στήθος και να απαλύνει τον πονόλαιμο, αλλά τα οφέλη του τσαγιού είναι ακόμα περισσότερα.
Όλα τα είδη τσαγιού (μαύρο, πράσινο, ή λευκό) περιέχουν μια ομάδα αντιοξειδωτικών γνωστά ως κατεχίνες, οι οποίες έχουν ιδιότητα καταπολέμησης της γρίπης και του κρυολογήματος. Σε μια ιαπωνική μελέτη του 2011, οι συμμετέχοντες που πήραν κάψουλες με κατεχίνες για πέντε μήνες είχαν 75% λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν γρίπη από ό,τι οι συμμετέχοντες που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι κατεχίνες συμβάλλουν στην γενική ενίσχυση του ανοσοποιητικού, βελτιώνουν τον μεταβολισμό και προστατεύουν από καρκίνο και καρδιακές παθήσεις.
Κόκκινες πιπεριές
Όπως και τα εσπεριδοειδή, έτσι και οι κόκκινες πιπεριές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Μία κόκκινη πιπεριά έχει 150 mg βιταμίνης C, ποσότητα δύο φορές πάνω από την συνιστώμενη ημερήσια λήψη για τις γυναίκες. Σκεφτείτε ότι ένα μεγάλο πορτοκάλι έχει μόνο περίπου 100 mg βιταμίνης C.
Μανιτάρια
Όλα τα είδη μανιταριών περιέχουν σημαντική ποσότητα αντιοξειδωτικών, μαζί με κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες.
Στήθος γαλοπούλας χωρίς πέτσα
Οι άπαχες πρωτεΐνες, όπως αυτές στο στήθος γαλοπούλας χωρίς την πέτσα, είναι ψηλά στην των τροφών που καταπολεμούν το κρυολόγημα και τη γρίπη. Το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και το χοιρινό κρέας είναι όλα καλές πηγές πρωτεΐνης, αλλά μπορείτε επίσης να πάρετε αρκετή πρωτεΐνη και από διατροφικές πηγές χωρίς κρέας, όπως τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα γαλακτοκομικά.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Όσο πιο σκούρο πράσινο είναι το χρώμα του λαχανικού, τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά. Τα πιο πικρά λαχανικά, όπως η ρόκα, συμβάλλουν καλύτερα στην αποσυμφόρηση στο στήθος και στην μείωση στο συνάχι και τον βήχα. Το γιατί δεν είναι απολύτως σαφές, αν και μια βρετανική μελέτη του 2011 έδειξε ότι εκείνα τα ποντίκια-πειραματόζωα που ταΐστηκαν με πράσινα λαχανικά είχαν περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια στο αίμα τους (κύτταρα, τα οποία καταπολεμούν τις λοιμώξεις στον οργανισμό) από εκείνα που δεν έτρωγαν λαχανικά.
Βατόμουρα
Είναι από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών, ειδικά όταν είναι άγρια και έχουν γίνει στο φυσικό τους περιβάλλον. Το 2007, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Cornell διαπίστωσαν ότι τα άγρια βατόμουρα περιείχαν τα πιο ενεργά αντιοξειδωτικά από οποιοδήποτε φρέσκα φρούτα, χάρη στα υψηλά επίπεδα ανθοκυανινών, ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά.
Μαύρη σοκολάτα
Το καθαρό κακάο περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες (ισχυρό αντιοξειδωτικό) ανά γραμμάριο από τα περισσότερα μούρα και έχει και μεγάλη ποσότητα ψευδαργύρου.
Πολύ συχνά, όμως, τα διατροφικά οφέλη του κακάο επισκιάζονται από τη ζάχαρη και τα κορεσμένα λιπαρά που υπάρχουν σε σοκολάτες και άλλα γλυκίσματα. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τρώτε μια δαγκωνιά (8-10 γραμμάρια) από μαύρη σοκολάτα με 70% κακάο (ή περισσότερο) την ημέρα.
http://www.health.com, iatropedia
 
  • Εμφανίσεις: 996
Ωστόσο, ερευνητές σβήνουν τις ενοχές για την κατανάλωση του αγαπημένου γλυκού και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μπορούμε να απολαμβάνουμε χωρίς ενοχές τη σοκολάτα κάθε μέρα. Η συνήθεια αυτή, υποστηρίζουν, όχι μόνο δεν βλάπτει την υγεία μας, αλλά έχει μάλιστα πολύ σημαντικά οφέλη.
Σύμφωνα με τις μελέτες αρκετών ερευνητών, η κατανάλωση περίπου 100 γραμμαρίων σοκολάτας καθημερινά συνδέεται με το μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο, για παράδειγμα έμφραγμα και εγκεφαλικό.
Η ανάλυση από τις έρευνες έδειξε ότι η τελευταία υποομάδα, όσοι δηλαδή έτρωγαν την περισσότερη σοκολάτα, περιελάμβανε κυρίως νεότερα άτομα, με μικρότερο βάρος, μικρότερη αρτηριακή πίεση και λιγότερες πρωτεΐνες λόγω φλεγμονής, ενώ γυμνάζονταν περισσότερο –παράγοντες που διαπιστωμένα μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Ο εγκέφαλός μας μπορεί να

Ο εγκέφαλός μας μπορεί να λειτουργεί ακόμη και 10 λεπτά μετά τον θάνατο

Καναδοί γιατροί σε μονάδα εντατικής θεραπείας παρατήρησαν, ότι ο εγκέφαλος ενός ασθενή συνέχιζε να λειτουργεί ακόμα και 10 λεπτά αφού εκείνος είχε κηρυχθεί κλινικά νεκρός. Σύμφωνα με την μελέτη ανιχνεύθηκαν εγκεφαλικά κύματα τα οποία παρατηρούνται στο στάδιο του βαθύ ύπνου.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πως η έρευνα των ιατρών έγινε σε τέσσερις ασθενείς που είχαν επιλεγεί να συμμετάσχουν. Τα κύματα εντοπίστηκαν μόνο σε έναν από αυτούς κάτι που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα και βαθαίνει το μυστήριο της μετά-θάνατον κατάστασης του ανθρώπινου σώματος.

Στους τρεις άλλους ασθενείς η εγκεφαλική δραστηριότητα, με τη μορφή κυμάτων, διακόπηκε προτού ακόμα σταματήσει η καρδιά τους! Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι εγκέφαλοι και των τεσσάρων ατόμων είχαν διαφορετική «συμπεριφορά» τα λεπτά μετά τον θάνατό τους!

Οι Καναδοί παρά τη σημαντική ανακάλυψη που έκαναν παραμένουν ιδιαίτερα συγκρατημένοι και τονίζουν πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με την εξαγωγή συμπερασμάτων από ένα τόσο μικρό δείγμα. Ξεκαθαρίζουν πως η πιθανότητα η καταγραφή αυτή να οφείλεται σε λάθος είναι απειροελάχιστη, αφού τα μηχανήματα είχαν ελεγχθεί και είχε επιβεβαιωθεί η σωστή λειτουργία τους και τονίζουν πως ο σκοπός της εγκεφαλικής δραστηριότητας που ανιχνεύτηκε στον έναν ασθενή παραμένει άγνωστος.

  • Εμφανίσεις: 511
Η κακή διατροφή σκοτώνει

Η κακή διατροφή σκοτώνει 400.000 άτομα στις ΗΠΑ κάθε χρόνο

Οι κακές διατροφικές συνήθειες ενδέχεται να ευθύνονται για περισσότερους από 400.000 θανάτους σε ετήσια βάση στις ΗΠΑ, καθώς συντελούν κυρίως στην αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε σήμερα στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης, στο Πόρτλαντ του Όρεγκον.

Εάν οι Αμερικανοί έτρωγαν περισσότερα υγιεινά τρόφιμα, όπως φρούτα ή λαχανικά και λιγότερα λιπαρά ή αλάτι, θα μπορούσαν να σωθούν δεκάδες χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο, ανέφερε ο Ασκάν Αφσίν, καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και βασικός συγγραφέας της μελέτης.

Η μελέτη αυτή βασίζεται σε δεδομένα πολλών ετών, που ανάγονται στη δεκαετία του 1990 καθώς και σε στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO). Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ από καρδιαγγειακά νοσήματα, δηλαδή ένας στους τέσσερις θανάτους οφείλεται σε κάποια ασθένεια του καρδιαγγειακού συστήματος. Η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης αλλά και κληρονομικοί παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση αυτών των ασθενειών.

Με βάση στατιστικά στοιχεία για τα καρδιαγγειακά νοσήματα το 2015, οι ερευνητές καθόρισαν ότι η διατροφή έπαιξε ρόλο στον θάνατο 222.100 ανδρών και 193.400 γυναικών εκείνη τη χρονιά στις ΗΠΑ.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία ενθαρρύνει τους Αμερικανούς να ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, καρπούς, όσπρια, πλήρη σιτηρά και άπαχα γαλακτοκομικά, καθώς και ψάρια και πουλερικά.

  • Εμφανίσεις: 463
Αυτά είναι τα 12 πιο

Αυτά είναι τα 12 πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά από φυτοφάρμακα

Μια ετήσια έκθεση από την Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας διαπίστωσε ότι σχεδόν το 70% των δειγμάτων 48 τύπων συμβατικών προϊόντων ήταν μολυσμένα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Το καλό σε αυτό, είναι πως παρατηρείται μια διαφορά προς τα κάτω 6,6 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με πέρυσι.
Ο οδηγός Καταναλωτή EWG, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, κατατάσσει την μόλυνση από φυτοφάρμακα δημοφιλών φρούτων και λαχανικών βασιζόμενος σε περισσότερα από 36.000 δείγματα των προϊόντων που ελέγχθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και τον Οργανισμό Τροφίμων και Ποτών.Όπως σημειώνεται οι φράουλες περισσότερο από κάθε άλλο φρέσκο φρούτο είναι γεμάτες από υπολείμματα φυτοφαρμάκων ακόμα κι όταν καθαρίζονται και συσκευάζονται.Παράλληλα, σχεδόν εξίσουν βρώμικα είναι λαχανικά και φρούτα ιδιαίτερα δημοφιλή όπως το σπανάκι, τα νεκταρίνια και τα μήλα. 

Η βρώμικη δωδεκάδα

1.φράουλες
2.σπανάκι
3.νεκταρίνια
4.μήλα
5.ροδάκινα
6.αχλάδια
7.κεράσια
8.σταφύλια
9.σέλερι
10.ντομάτες
11.πιπεριές
12.πατάτες

 
 
H καθαρή δεκαπεντάδα
Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται φρούτα και λαχανικά που δεν φανταζόμαστε, όπως το καλαμπόκι, τα σπαράγγια, η μελιτζάνα, αλλά και το λάχανο!

1. γλυκό καλαμπόκι
2. αβοκάντο
3. ανανάς
4. λάχανο
5. κρεμμύδια
6. κατεψυγμένος γλυκός αρακάς
7. παπάγια
8. σπαράγγια
9. μάνγκο
10. μελιτζάνα
11. πεπόνι μελιτώματος
12. ακτινίδια
13. πεπόνι κανταλούπ
14. κουνουπίδι
15. γκρέιπφρουτ
huffingtonpost.gr
  • Εμφανίσεις: 462
Το μέλι προσφέρει

Το μέλι προσφέρει σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες στον οργανισμό

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού έχουν διαπιστωθεί αρκετές φορές από τους επιστήμονες. Το μέλι από την αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή φαρμάκων, αλοιφών, αρωμάτων, ποτών και αφεψημάτων.
Οι μελέτες που έχουν γίνει τα νεότερα χρόνια έχουν δείξει ότι το μέλι έχει σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες, ενώ οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια εντόπισαν ότι είναι εξαιρετικό αντιβηχικό ειδικά για χρήση στα παιδιά.
Μελέτη που έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Ιλινόις υποστηρίζει ότι το δημοφιλές έδεσμα έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες.
Οι ερευνητές έδωσαν στους εθελοντές διάφορα εδέσματα και ροφήματα και στη συνέχεια έλεγξαν τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ουσιών μέσα στο αίμα τους.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι αντιοξειδωτικές ουσίες δρουν ευεργετικά για την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία της, ενώ έχουν και αντικαρκινική δράση. Επίσης, δρουν ενάντια στους μηχανισμούς γήρανσης του οργανισμού καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες.
Από τα αποτελέσματα της μελέτης, διαπίστωσαν ότι το μέλι περιέχει σε μεγάλο βαθμό αντιοξειδωτικές ουσίες της κατηγορίας των φαινολών. Μάλιστα, όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα του μελιού, τόσο πιο πλούσιο είναι σε ευεργετικά συστατικά. Και ο λόγος είναι ότι το χρώμα και η σύσταση του μελιού εξαρτώνται από τα άνθη από τα οποία κυρίως προέρχεται. Για παράδειγμα, το μέλι από άνθη σίκαλης έχει το πιο σκούρο χρώμα ενώ, είναι και πλουσιότερο σε φαινόλες.
Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να καταναλώνουμε ανεξέλεγκτα όσο μέλι θέλουμε γιατί θα έχουμε αντίθετα αποτελέσματα. Είναι απαραίτητο να κρατάμε ισορροπία στη διατροφή μας, ενώ, όπως τόνισαν, η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση είναι το «κλειδί» για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
naftemporiki.gr

Περισσότερα Άρθρα...

  1. Ποιες οικιακές συσκευές εκπέμπουν ακτινοβολία
  2. Πίεση αίματος: Φυσιολογικές τιμές και τι κάνουμε σε κάθε περίπτωση
  3. Η νηστεία βοηθά στην καλύτερη λειτουργία μυαλού και σώματος
  4. Συμβουλές για την περίοδο της νηστείας
  5. Γιαούρτι: 5 top beauty χρήσεις του
  6. Η έκθεση στον πρωινό ήλιο μας αδυνατίζει
  7. Αμύγδαλα:Οι 10 ευεργετικές ιδιότητες
  8. Οι επιστήμονες κατέληξαν: Αυτή είναι η κατάλληλη ώρα της ημέρας για να πιεις καφέ
  9. Η βιταμίνη Ε απαραίτητη στα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο
  10. Πονόλαιμος: 10 τρόποι αντιμετώπισης

+ Σας ενδιαφερουν...

val m amo

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

VIDEOS